Bábovka dle Dáši z Kosoře
(Milan a Olina Sufčákovi z Prahy, rodinný recept, do sbírky získáno v červnu 2002)
Bábovka - představuje variantu osvědčeného a všeobecně oblíbeného receptu na málo pracnou, ale chutnou bábovku; tentokrát ovoněné vanilkou. Na rozdíl od ostatních ve sbírce uvedených variant je zde používána hladká mouka. Zdá se, že moravské recepty dávají přednost spíše mouce polohrubé. Obec Kosoř se nachází na jihozápadním okraji hlavního města Prahy, se kterým přímo sousedí. Je součástí chráněné krajinné oblasti Český kras, který je turisticky vděčným cílem jednodenních výletů. První zmínka o obci je z roku 1310. Vyzkoušel jsem báíbovku okamžitě po získání receptu, není tolik sladká, což mně vyhovovalo.
Suroviny:
  • 3 vejce
  • 1 šlehačka
  • 180 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 3/4 prášku do pečiva
  • 1 lžíce vody

    Postup přípravy:
  • Ve větší míse promícháme mouku, mletý cukr, vanilkový cukr a prášek.
  • V jiné menší misce rozmícháme vajíčka se smetanou, přidáme vodu a vmícháme do moučné směsi.
  • Pečeme při 180 °C asi 45 - 60 minut.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]