Jubilejní bábovka
(Anuše Kejřová - Nápravníková: "Úsporná kuchařka", 1905)

Suroviny:
  • 6 vajec
  • 3 žloutky
  • 100 g cukru
  • šlehačka
  • 100 g mouky
  • 100 g másla
  • citrónová kůra
  • 1 sáček vanilkového cukru>

    Postup přípravy:
  • Do kotlíku dáme vejce a žloutky, cukr a šlehačku.
  • Na mírném ohni tak dlouho šleháme do husta až nám v tom šlehačka zůstává státi.
  • Záleží na tomto stejnoměrném šlehání a pak na tom, bychom hmotu přílišným horkem nespařily, aby se bábovka ta zdařila.
  • Ušlehanou hmotu sejmeme s plotny a šleháme dále do vychladnutí; pak k ní zlehka vařečkou zamícháme mouku a vlahé máslo, trochu citrónové kůry a sáček vanilkového cukru.
  • Těsto vylijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
  • Pečeme v dobře prohřáté troubě zvolna asi 3/4 hodiny.
  • Podařená bábovka je lehoučká jak peří a jemné chuti.

    Poznámka:
    Anuše Kejřová - Nápravníková
    - majitelka koncesované školy kuchařské a učitelka vaření na dívčí měšťánské škole a dívčím lyceu v Hradci Králové na přelomu minulého století. Koncem roku 1905 napsala knihu s názvem "Úsporná kuchařka" s podtitulem "Zlatá kniha malé domácnosti". Další informace, rady a odkazy na další její recepty najdeme na životopisné stránce věnované této osobnosti a umístěné v kapitole Kuchaři a literatura"

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]