Jubilejní bábovka
(Anuše Kejřová - Nápravníková: "Úsporná kuchařka", 1905)
Suroviny:6 vajec3 žloutky100 g cukrušlehačka100 g mouky100 g máslacitrónová kůra1 sáček vanilkového cukru>
Postup přípravy:Do kotlíku dáme vejce a žloutky, cukr a šlehačku.Na mírném ohni tak dlouho šleháme do husta až nám v tom šlehačka zůstává státi.Záleží na tomto stejnoměrném šlehání a pak na tom, bychom hmotu přílišným horkem nespařily, aby se bábovka ta zdařila.Ušlehanou hmotu sejmeme s plotny a šleháme dále do vychladnutí; pak k ní zlehka vařečkou zamícháme mouku a vlahé máslo, trochu citrónové kůry a sáček vanilkového cukru.Těsto vylijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.Pečeme v dobře prohřáté troubě zvolna asi 3/4 hodiny. Podařená bábovka je lehoučká jak peří a jemné chuti.
Poznámka:
Anuše Kejřová - Nápravníková - majitelka koncesované školy kuchařské a učitelka vaření na dívčí měšťánské škole a dívčím lyceu v Hradci Králové na přelomu minulého století. Koncem roku 1905 napsala knihu s názvem "Úsporná kuchařka" s podtitulem "Zlatá kniha malé domácnosti". Další informace, rady a odkazy na další její recepty najdeme na životopisné stránce věnované této osobnosti a umístěné v kapitole Kuchaři a literatura"
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME