Štajerská jablková bábovka-Steirischer Apfelgugelhupf
(Recept od Hugo Schildera, Kopřivnice, únor 2006, rakouská kuchyně)
Štajerská jablková bábovka - podle následujícího receptu je určena pro slavnostní chvíle, kterou si můžeme dát ve Vidni ke káve. Nedpovídá představám o bábovce z obchodu, ani požadavkům zdravé výživy. Ale je o to lepší. Štýrsko (německy Steiermark, slovinsky Štajerska) je spolková země na jihovýchodě Rakouska. Podle rozlohy je druhou největší spolkovou zemí z devíti, její rozloha činí 16 388 km². Hraničí se Slovinskem a v rámci Rakouska sousedí se spolkovými zeměmi Horní Rakousy, Dolní Rakousy, Salcbursko, Burgenland a Korutany. V roce 2001 byl počet obyvatel roven 1 183 303. Hlavním městem je Graz (Štýrský Hradec) druhé největší město Rakouska, s 240.278 obyvatel (2005). Dnešní spolková země Štýrsko zahrnuje asi 2/3 rozlohy původního Štýrska, jehož součástí bylo i tzv. Dolní Štýrsko, které náleželo od roku 1918 ke Království Srbů, Chorvatů a Slovinců (pozdější Jugoslávii), a dnes je součástí Slovinska. Rakouská spolková země Štýrsko je rovněž Slovinci nazývána „Horním Štýrskem“ (Obersteiermark). Štýrsko není známo jen svou přírodou a možnostmi lyžování, svým vínem jako je např. „Schilcher“ z vylisovaných zdejších hroznů „Wildbacher Traube“ a ale také místní specialitou „štýrským dýňovým olejem“ ("Kernöl") . Olej je zde vyráběn z druhu štýrské olejové dýně (lat. "Cucurbita pepo" var. "styriaca" nebo var. "oleifera"), která je v tomto kraji, za tímto účelem, kultivovaná již téměř 100 let. Dýňový olej ("Kürbiskernöl" krátce "Kernöl" ) - obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitamíny A, E a minerály draslík, zinek, vápník, hořčík, fosfor a křemík. Je proto pokládán za zdravotně prospěšný potravinový olej. V kuchyních je používán do salátů a polévek. Obsažené látky mají revitalizační, utišující účinky, příznivě působí na obnovu energie, povzbuzují krevní oběh a pozitivně ovlivňují trávicí trakt. Proto je dýňový olej používán také v kosmetice (lámání nehtů) a lékařství. není divu pak, že zdejší bábovka je tak chutná a pověstná.
Suroviny:
  • 250 g kryštáľového cukru
  • 250 g masla alebo margarínu
  • 250 g hladkej múky
  • 5 vajec
  • 120 g orechov – vlašské alebo lieskové – nasekané nahrubo
  • 100 g čokolády na varenie, nastrúhané nahrubo
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilínový cukor
  • 2 veľké kyselkavé jablká, olúpané a nastrúhané nahrubo
  • maslo alebo margarín na vymazanie formy a kokosová múčka na vysypanie formy

    Postup přípravy:
  • Vymiešame polovicu cukru s maslom do peny (najlepšie ručným mixérom) a na záver pridáme žĺtka a ešte minútu miešame.
  • Z bielkov urobíme hustý sneh, do ktorého na konci pridáme zbytok cukru. Ďalej už mixér nepoužívame!
  • Premiešame múku, orechy, čokoládu, prášok do pečiva a vanilínový cukor a na záver pridáme asi 2/3 snehu z bielkov a cukru.
  • Podiel 1/3 snehu opatrne vmiešame do cukrovo-maslovo-žĺtkovej peny.
  • Na koniec pridáme jablká a premiešame.
  • Obidve polovice spolu opatrne premiešame a dáme do formy, ktorú sme vymazali maslom a kokosovou múčkou.
  • Pečieme najprv 10 min na 220°C a potom asi hodinu na 160°C, pri horkovzduchu použijeme teplotu o 15-20°C nižšiu.
  • Servírujeme k nedeľnej káve ako zákusok, ozdobený šľahačkou, prípadne „kvapkou“ vaječného likéru.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]