Bosenský hrnec s hovězím masem - Bosanski lonac
(Dušan Karpatský: "Jugoslávská kuchyně", číslo receptu 105, str. 75, Avicena Praha 1988, kuchyně Bosny a Hercegoviny)
Bosenský hrnec - je jedno z nejznámějších a velmi populárních pokrmů v Bosně. Původně to bylo jídlo středověkých bosenských havířů, kteří si je sami hromadně připravovali na pracovišti. Bosenský hrnec - Bosanski Lonac je vlastně způsob dušení masa se zeleninou. Bosenský hrnec má mnoho variant receptu. Je tam téměř tolik receptů, kolik je lidí na celém Balkáně. Připravuje se v Chorvatsku, Srbsku a Černé Hoře, tj. ve všech zemích, kde jsou menšiny Bosňáci. V klasické verzi se připravuje hlavně z hovězího a jehněčího masa, a ze zeleniny například najdeme zde zelí, mrkev, brambory, rajčata, petržel, pepř, česnek, pepř. Originál se připravuje se obvykle v keramickém hrnci a velmi často v létě venku na ohništi. Pokrm byl na stolech bohatých i chudých již po stovky let. Bohatí lidé používali více druhů masa a dalších drahých surovin, zatímco chudí lidé používalí to, co bylo jim k lacině dispozici ze zahrádek. Typickými složkami jsou: hovězí maso, jehněčí, někdy i vepřové a telecí a ze zeleniny zelí, brambory, rajčata, mrkev, petržel, česnek, celý pepř Avšak výčet tímto nekončí neboť mnoho dalších různých druhů zeleniny nebo masa může být využito. Jednotlivé složky hrnce by měli být nakrájené na menší kousky a někdy dokonce jemně nasekané nebo mleté. Původně "Bosanski Lonac" byl plněn do keramického hrnce, který pak byl vložen k ohni krbu nebo do dřevem vyhřáté jámy v zemi. Dnes však nemá každý k dispozici takové ohniště na vaření, takže kuchaři mohou používat docela normální hrnec a dušení v troubě sporáku. Celkem příprava trvá minimálně 4 hodiny než maso a zelenina změkně a chutě surovin se vzájemně prolnou.
Bosenský hrnec s hovězím masemSuroviny:
  • 800 g hovězího masa
  • 600 g brambor
  • 2 lžičky soli nebo podle chuti
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml vody
  • 2 větší cibule
  • 3 - 4 stroužky českého česneku
  • 2 - 3 rajčat anebo trochu protlaku
  • 15 zrnek pepře
  • 100 g mrkve
  • 1 svazeček zelené petrželky
  • 1/2 menšího celeru
  • 10 hřebíčků

    Postup přípravy:
  • Kořenovou celeninu (celer, mrkev) očistíme a nakrájíme i s cibulí na tenčí plátky; česnek ponecháme v celých stroužcích
  • Odleželé maso nakrájíme na 8 - 10 kousků, oloupané brambory a překrojíme napůl (podle velikosti).
  • Do hliněného hrnce naskládáme po vrstvách střídavě zeleninu, maso, brambory a postupně do vrstev vkládáme také koření včetně stroužků česneku.
  • Nakrájená rajčata na plátky nebo rajský protlak rozředěný trochou vody přidáme až nahoru, jako poslední.
  • Vše zalijeme vodou a vínem, hrnec převážeme pergamenem nebo plátnem, (nejlépe, když ho dobře uzavřeme alobalem a poklicí)
  • Hrnec s náplní vložíme do vyhřáté trouby a "dusíme" nejprve na prudším ohni (180°C).
  • Pak oheň zmírníme (asi na 150°C) a necháme obsah jen tichounce "bublat" - čím déle náplň dusíme, tím lépe.
  • Poznámka:V Bosně se hrnec peče u pekaře v peci 4 až 5 hodin.
  • Pak postavíme celý hrnec na stůl a z něho nabíráme porce jednotlivým stolovníkům.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]