Rogan Još - červené kari
(Jo-Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 295, Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)Rogan Još - je jedno z nejznámějších a velmi populárních kari (curey) nejen v Indii. Jde o aromatický pokrm, kde "Rogan" v perštině znamená přepuštěné máslo neboli ghi, zatím co "Josh" znamená horký, vášnivý či prudký. Říká se mu také často "červené kari" neboť jeho tmavě červená barva a pálivost je způsobena přítomostí chilli papriček. Na přípravu pokrmu se používá také kuřecí, jehněčí či skopové maso.
Suroviny pro 6 osob:2 lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo rostlinného oleje1 kg předního nebo zadního hovězího masa, na kostky 2,5 cm1 jemně pokrájená cibule3 stroužky česneku2,5 cm nastrouhaného oddenku zázvoru4 čerstvé červené chilli papričky, jemně pokrájené4 zelené tobolky kardamomu4 hřebíčky2 lžičky semínek koriandru2 lžičky semínek kmínu1 lžička papriky na přibarvení1 lžička soli1 bobkový list125 ml nízkotučného jogurtu2,5 cm dlouhý kus skořicové kůry150 ml horké vody1/4 lžičky směsi koření garam masala (např. od Antonína)
Postup přípravy:Ve velkém ohnivzdorném kastrolu rozehřejeme ghí (olej) a postupně osmažíme maso dohněda.Maso vyjmeme z kastrolu a na tuk vložíme nasekanou cibuli a prudce je během 3-4 minut osmažíme.Umeleme nebo v hmoždíři či třecí misce rozdrtíme česnek, zázvor, chilli, kardamom, hřebíčky, koriandr, kmín, papriku a sůl.Tuto kořenící pastu a bobkový list dáme do kastrolui a mícháme , dokud nezačne vonět.Vložíme maso a šťávu z mísy zpět do kastrolu na mírném plameni vše 2-3 minuty pod pokličkou podusíme.Zatím co se pokrm stále dusí, vmícháme postupně jogurt.Přidáme skořicovou kůru a horkou vodu a podle chuti opepříme.Kastrol přikryjeme pokličkou a v předehřáté troubě je asi hodinu a čtvrt zapékáme při 180°C.Dusíme dokud není masíčko měkkoučké a omáčka se trochu neodpaří.Pak vyjmeme a zahodíme skořicovou kůru a vmícháme směs koření garam masalaZ povrchu odebereme přebytečný tuk a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME