Svíčková a´la diplomat
(Jiří Hlavka, šéfkuchař bývalého "Domu potravin" v Praze)
Suroviny:1 kg očištěné svíčkovésůl a pepř podle chuti200 g slaniny, na pláty100 g mandlí, nasekaných a opražených1 bílek z vejce7 středně velkých jablek (z toho 1 ks nastrouhaný)máslo podle potřebybrusinky s cukrem (i zavařené)olejbílé víno
Postup přípravy:Osolenou a opepřenou svíčkovou téměř upečeme při 180°C a dáme vychladnout.Na alobalovou fólii poklademe několik velkých plátků slaniny, potřeme je nastrouhaným jedním jablkem smíchaným z rozšlehaným bílkovým sněhem.Vše posypeme na másle osmaženými sekanými mandlemi, pokapeme bílým vínem..A na takto připravený alobal položíme vychladlou svíčkovou.Pak zabalíme ji do úhledného balíčku a dáme péci do trouby s trochou vody na pekáči (170-180°C, nejlépe teploměr).Současně pečeme v troubě zbývající jablka zbavená jádřinců, naplněná máslem, brusinkami, cukrem a podlitá trochou vína.Když je svíčková upečená, pokrájíme ji na plátky, obložíme pečenými jablky.Zalijeme šťávou, která zbyla po pečení jablek a do které jsme přidali trochu kečupuPodáváme s rýží ozdobené zelenou petrželkou.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME