Svíčková a´la diplomat
(Jiří Hlavka, šéfkuchař bývalého "Domu potravin" v Praze)

Suroviny:
  • 1 kg očištěné svíčkové
  • sůl a pepř podle chuti
  • 200 g slaniny, na pláty
  • 100 g mandlí, nasekaných a opražených
  • 1 bílek z vejce
  • 7 středně velkých jablek (z toho 1 ks nastrouhaný)
  • máslo podle potřeby
  • brusinky s cukrem (i zavařené)
  • olej
  • bílé víno

    Postup přípravy:
  • Osolenou a opepřenou svíčkovou téměř upečeme při 180°C a dáme vychladnout.
  • Na alobalovou fólii poklademe několik velkých plátků slaniny, potřeme je nastrouhaným jedním jablkem smíchaným z rozšlehaným bílkovým sněhem.
  • Vše posypeme na másle osmaženými sekanými mandlemi, pokapeme bílým vínem..
  • A na takto připravený alobal položíme vychladlou svíčkovou.
  • Pak zabalíme ji do úhledného balíčku a dáme péci do trouby s trochou vody na pekáči (170-180°C, nejlépe teploměr).
  • Současně pečeme v troubě zbývající jablka zbavená jádřinců, naplněná máslem, brusinkami, cukrem a podlitá trochou vína.
  • Když je svíčková upečená, pokrájíme ji na plátky, obložíme pečenými jablky.
  • Zalijeme šťávou, která zbyla po pečení jablek a do které jsme přidali trochu kečupu
  • Podáváme s rýží ozdobené zelenou petrželkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]