Čapčchä- korejská variace se skleněnými nudlemi
(Jolana Klubrtová:"Pohled do korejské kuchyně", Nový Orient, str. 348, čís 10, 2001, korejská kuchyně)Čapčchä - patří k velmi chutným korejským jídlům, jehož hlavní součástí jsou tzv. "skleněné nudle". Dnes jsou dostupné ve všech větších prodejnách a supermarketech.
Suroviny pro 4 porce:
30-50 g hovězího masabalíček skleněných nudlí 2 pórky1 stroužek česneku1 vejce1 mrkev, na podélné proužky1/2 cibule, na podélné proužky
Na marinádu:1 lžíce sójové omáčkyšpetka soli1 pórek, na kolečka1 stroužek česneku, nasekanýsezamová semínkamletý černý pepřsezamový nebo jakýkoliv rostlinný olej
Postup přípravy:Maso nakrájíme na tenké proužky (asi 5 cm široké) a důkladně promícháme s marinádou.Na rozpáleném oleji na pánvi zlehka osmahneme cibuli a mrkev a přidáme připravené hovězí maso v marinádě.Jakmile je maso měkké, necháme celou směs vychladnout.Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, do které pak vložíme skleněné nudle.Asi po pěti minutách nudle scedíme a prolijeme studenou vodou.Nudle i masovou směs nakonec smícháme ve velké míse a podle chuti dokořeníme. Vše přendáme na talíř a ozdobíme žloutkovou a bílkovou omeletou (oddělíme bílek od žloutku a samostatně je osmažíme na pánvi jako omeletu a pak je nakrájíme na 5 cm dlouhé proužky). Marinádu připravíme předem smícháním všech v rozpisech pro marinádu uvedených surovin.
»Je známo, že korejskou specialitou je i psí maso. Neznamená to ovšem, že Korea je zemí Antoušků a psům není radno se volně pohybovat po ulicích. Pro konzumaci psů je určena pouze speciální jedna psí rasa pro tyto účely zvlášť chovaná. Restaurace, kde je nabízeno psí maso nalezneme pod názvem "pošintchang". Tato pochoutka je oblíbená spíše u starších generací a mnozí z mladší generace Korejců dokonce pojídání psího masa odsuzuje. Zastánci konzumace psího masa naproti tomu tvrdí, že pes má podobné vitální funkce jako člověk a psí maso je nejchutnější a pro člověka to nejzdravější. Korejská kuchyně se také vyznačuje tím, že je často k hlavnímu pokrmu podáváno nesčetné množství příloh. Stůl je tak někdy doslova zaplněn mnoha miskami a talířky ve kterých naleznete různé druhy kimchi, nakládaných zelenin a česneku, bobu, listí a mnoho dalších pochutin vyráběných ze všemožných trav, ryb, sépii, chobotnic nebo jiných mořských živočichů. Říká se, ze Korejci dokáží zpracovat k jídlu skoro vše, co roste (dle i-stránky "Korea jídlo a jiné zajímavosti") a ti ze "Severu", jen to co někde najdou a co zbude po armádě a stranických funkcionářích.«
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME