Pulkogi - korejské grilované hovězí maso
(Jolana Klubrtová:"Pohled do korejské kuchyně", Nový Orient, str. 348, čís 10, 2001, korejská kuchyně)
Pulkogi - patří k nejoblíbenějším korejským jídlům. Jde o marinované hovězí maso (případně směs mas), nakrájené na proužky a posléze grilované. V korejských restauracích se maso praží nad žhavým dřevěným uhlím na roštu umístěném přímo na jídelním stole. My si ho můžeme připravit i na obyčejné pánvi. Pulkogi je obvykle podáváno se zeleninou, jako např. grilovanou cibulí, mrkví, lilky, okurkami. Zelenina potom spolu s tmavěhnědým grilovaným hovězím položeným na listech červeného salátu poskytuje vynikající barvu, vůni a chuť. Tajemství pulkogi spočívá v naklepání masa s cukrem a vínem!
Pulkogi
Suroviny pro 4 porce:
  • 2,5 kg hovězí svíčkové, na plátky
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 2 lžice rýžového (nebo cherry případně kola)
    Na marinádu:
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 špetka černého mletého pepře
  • 1,5 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sezamových semínek

    Postup přípravy:
  • Plátky masa naklepeme posypané cukrem a polité vínem (cherry nebo kolou)
  • Maso necháme půl hodiny nasáknout touto sladkou kapalinou.
  • Mezitím připravíme marinádu smícháním výše uvedených surovin.
  • Marinádu nalijeme na maso a důkladně vetřeme do každého kousku.
  • Čím déle maso marinujeme, tím bude potom chutnější; minimální doba je jedna hodina v chladničce.
  • Pak maso pražíme nad žhavým uhlím na síťce grilu, nebo pod grilem trouby, případně na pánví.
  • Podáváme s restovanou zeleninou a salátem kimchi.
    »Nejtypičtějším znakem korejské kuchyně je její ostrost. Způsobuje ji červená pálivá paprika a česnek, které se přidávají ve velkém množství do většiny jídel. Hlavní součástí korejského menu je rýže. Podává se samostatná doplněna různými přílohami. Mezi nejoblíbenějšími zkvašenými saláty je "kimchi". Jde o naloženou kořeněnou zeleninu obsahujícící zpravidla čínské zelí, ředkev, okurky nakládané se solí, česnekem, cibulí, zázvorem a červenou pálivou paprikou. Dále nebývá opomenuta polévka. Každý stolovník má před sebou misku s rýží a misku s polévkou. Ostatní pokrmy, pro všechny společné, se nacházejí uprostřed stolu, odkud jsou nabírány pomocí hůlek, ale i lžíce. Všechno jídlo se servíruje na stůl najednou. Témeř všechny korejské svátky jsou spojovány s tradičními ceremoniemi, ale i s přípravou typických pokrmů. Dochucovací prostředky, které jsou používané téměř ve všech korejských jídlech jsou i u nás snadno dostupné: česnek, sůl, zelená cibulka, červená pálivá paprika, ocet, sójová omáčka a sezamový olej. K jídlu se podávají i různé druhy omáček, kterými lze jídlo ještě podle libosti dochutit. Jejich příprava je velmi jednoduchá. K přípravě např. jedné z nich kombinujeme: sójovou omáčku, víno, cukr, jablečný mošt a směs zahřejeme; když se ochladí zředíme ji vývarem, přidáme citrónovou šťávu, česnek a sezamová semínka. Nebo polévkovou lžíci sójové omáčky smícháme s jemně nakrájenou zelenou (jarní) cibulkou a česnekem, octem, sezamovými semínky, olejem a mletou paprikou. V těchto omáčkách lze namáčet jakékoliv jídlo včetně kousků grilovaného masa pulkogu.«
    (Jolana Klubrtová:"Pohled do korejské kuchyně", Nový Orient, 10/2001)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]