»Nejtypičtějším znakem
korejské kuchyně je její ostrost. Způsobuje ji červená pálivá paprika a česnek, které se přidávají ve velkém množství do většiny jídel. Hlavní součástí korejského menu je rýže. Podává se samostatná doplněna různými přílohami. Mezi nejoblíbenějšími zkvašenými saláty je
"kimchi". Jde o naloženou kořeněnou zeleninu obsahujícící zpravidla čínské zelí, ředkev, okurky nakládané se solí, česnekem, cibulí, zázvorem a červenou pálivou paprikou. Dále nebývá opomenuta polévka. Každý stolovník má před sebou misku s rýží a misku s polévkou. Ostatní pokrmy, pro všechny společné, se nacházejí uprostřed stolu, odkud jsou nabírány pomocí hůlek, ale i lžíce. Všechno jídlo se servíruje na stůl najednou. Témeř všechny korejské svátky jsou spojovány s tradičními ceremoniemi, ale i s přípravou typických pokrmů. Dochucovací prostředky, které jsou používané téměř ve všech korejských jídlech jsou i u nás snadno dostupné: česnek, sůl, zelená cibulka, červená pálivá paprika, ocet, sójová omáčka a sezamový olej. K jídlu se podávají i různé druhy omáček, kterými lze jídlo ještě podle libosti dochutit. Jejich příprava je velmi jednoduchá. K přípravě např. jedné z nich kombinujeme: sójovou omáčku, víno, cukr, jablečný mošt a směs zahřejeme; když se ochladí zředíme ji vývarem, přidáme citrónovou šťávu, česnek a sezamová semínka. Nebo polévkovou lžíci sójové omáčky smícháme s jemně nakrájenou zelenou (jarní) cibulkou a česnekem, octem, sezamovými semínky, olejem a mletou paprikou. V těchto omáčkách lze namáčet jakékoliv jídlo včetně kousků grilovaného masa pulkogu.«