Hovězí guláš bez míchání
(Vítězný recept čtenářů od Kristýny Buksové z Kralup nad Vltavou, „Apetit“, říjen 2008)
Hovězí guláš bez míchání - uvedený v časopisu, mně neuzajal o koncem prázdninách jen tím, že ho do redakce poslala paní bydlící ve stejném městě jako já, že byl oceněn jako zajímavý recept říjnového čísla čtenářek. Chtěl jsem se přesvědčit, zda je opravdu možné připravit dobrý guláš (ragů), aniž bychom ho neustále u plotny hlídali, několikrát během přípravy odvařovali kapalinu a opětovně ji nahrazovali přídavkem jen malého množství vody, nezvedali telefony a dávali pozor, aby se nepřipálil a nezhořkl. Ihned po svém příjezdu domů, jsem recept vyzkoušel. Přiznám se, že jsem jen malilinko míchal. Kližku den předem naloženou do vína s malým množství octa a s cibulí jsem "za míchání" osmahl na oleji, aby se maso zatáhlo, pak přidal cibuli. Neodpustil jsem si tu rozkoš a míchal maso při katičkém pražení, ale opravdu asi tak jen 3 minuty. čestné slovo! Pak jsem již pokračoval přesně podle receptu. No a sedl jsem si na hodinu a půl k počítači a zde v klidu pracoval. Pak jsem zvědavě, odběhl do kuchyně, vyndal kastrol z trouby, odkryl poklici a . . . byl tam opravdu . . . pěkně červenohnědý gulášek. Maso bylo nádherně měkké za relativně krátký čas a také správná viskozita a chuť guláše mně přímo ohromila. V troubě při zakrytém hrnci je jsou přece jen teploty rovnoměrněji rozložené, než je tomu na plotně, kde žár je hlavně u dna. Ne, že bych už jiný guláš nikdy nedělal! Ale když nemáme čas, spoustu práce v domácnosti a přitom chuť na guláš, no a děti zlobí a táta přijde z roboty . . . atd., tak se tento recept vyplatí.
Guláš nemíchanýSuroviny pro 4 osoby:
  • 2 kostky hovězího bujónu
  • 3 lžíce škrobu (solamyl nebo maizena)
  • 1 kg hovězího masa z kližky, na kostky
  • 3 větší cibule, nakrájené
  • 5 stroužků česneku, oloupaných
  • 2 lžičky gulášového koření
  • 3 lžičky sladké papriky
  • sůl a pepř
  • 1 chilli paprička sušená nebo čerstvá

    Postup přípravy:
  • Předehřejeme troubu na 250°C.
  • Kostky bujónu zalijeme jedním litrem horké vody, vsypeme škrob a důkladně prošleháme.
  • Ostatní suroviny dáme do pekáčku, zapékací misky nebo kastrolu.
  • Zalijeme vodou s rozmíchaným bujónem a škrobem.
  • Zakryjeme alobalem nebo poklicí a vložíme do trouby na hodinu a půl až třičtvrtě.
  • Nemícháme a nedoléváme vodou a podáváme s chlebem nebo s knedlíkem

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]