Znojemská hovězí pečeně
(Recept z časopisu "Zahrádkář", str. 40, březen 2004)
Suroviny pro 4 osoby
600 g hovězí loupané plece50 g uzené slaniny, na proužkysůl a čerstvě mletý pepř1 cibule, nahrubo1-2 lžíce sádla nebo oleje500 ml hovězího vývaru2-3 lžíce hladké mouky100 g nakládaných okurek, na plátky
Příloha: plátky kynutého nebo houskového knedlíku
Postup přípravy:Maso vcelku prošpikujeme; do masa děláme ve směru vláken tenkým nožem díry, rozšíříme je otáčením nože a pak prstem. Do vzniklých děr vetkneme proužky slaniny.Cibuli zpěníme na tuku a pak vložíme maso, opečeme je krátce ze všech stran, aby se zatáhlo, podlijeme asi 150 ml vody.Přiklopené v kastrolu dusíme v troubě doměkka asi 1,5 hodiny. Vyndáme nádobu z trouby, vyjmeme maso a uchováme je horké na teplém místě.Do šťávy v hrnci přilijeme vývar a převedeme na kamnech k varu.Vmícháme mouku rozšlehanou ve 100 ml studené vody. Vaříme asi 20 minut a pak přecedíme. Můžeme také zahušťovat hotovou jíškou, pak stačí omáčku povařit jen deset minut.Podle chuti omáčku osolíme a opepříme a pokud je příliš hustá, rozředíme ji vývarem.Do omáčky vložíme nakládané okurky a už je jen prohřejem.Okurky nemusíme dávat do omáčky všechny, ale pokrm jimi lze posypat až na talíři. V obou případech jim prospěje, když je předtím krátce prohřejeme na kostičkách rozpuštěné slaniny.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME