Znojemská hovězí pečeně
(Recept z časopisu "Zahrádkář", str. 40, březen 2004)

Suroviny pro 4 osoby
  • 600 g hovězí loupané plece
  • 50 g uzené slaniny, na proužky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 cibule, nahrubo
  • 1-2 lžíce sádla nebo oleje
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 100 g nakládaných okurek, na plátky
    Příloha: plátky kynutého nebo houskového knedlíku

    Postup přípravy:
  • Maso vcelku prošpikujeme; do masa děláme ve směru vláken tenkým nožem díry, rozšíříme je otáčením nože a pak prstem.
  • Do vzniklých děr vetkneme proužky slaniny.
  • Cibuli zpěníme na tuku a pak vložíme maso, opečeme je krátce ze všech stran, aby se zatáhlo, podlijeme asi 150 ml vody.
  • Přiklopené v kastrolu dusíme v troubě doměkka asi 1,5 hodiny.
  • Vyndáme nádobu z trouby, vyjmeme maso a uchováme je horké na teplém místě.
  • Do šťávy v hrnci přilijeme vývar a převedeme na kamnech k varu.
  • Vmícháme mouku rozšlehanou ve 100 ml studené vody.
  • Vaříme asi 20 minut a pak přecedíme.
  • Můžeme také zahušťovat hotovou jíškou, pak stačí omáčku povařit jen deset minut.
  • Podle chuti omáčku osolíme a opepříme a pokud je příliš hustá, rozředíme ji vývarem.
  • Do omáčky vložíme nakládané okurky a už je jen prohřejem.Okurky nemusíme dávat do omáčky všechny, ale pokrm jimi lze posypat až na talíři.
  • V obou případech jim prospěje, když je předtím krátce prohřejeme na kostičkách rozpuštěné slaniny.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]