Hovězí medailonky s žampiónovou omáčkou
(Recept z časopisu "Recepty prima nápadů" podle Romana Hadrbolce, čís. 16., srpen 2006)Medailonky s žampiónovou omáčkou - připravil Roman Hadrbolec při své práci u hudebního producenta Lou Adlera pro jeho přítele, režiséra Warrena Beatty. Ten měl rád kvalitní hovězí maso, zejména pravou svíčkovou, a také rád si pochutnával na pravé paštice z husích jater - "paté de foie gras". Tak to jednoho dne měl naservírované všechno pohromadě na krajíčku celozrnného toastového chleba. Pokrm byl ještě navíc obohacen o houbovou omáčkou ze žampiónů.
Suroviny:
4 hovězí medailonky silné asi 2,5 cm z kvalitního hovězího masa120 g másla150 g žampiónů, na plátky1 šalotka, drobně nakrájená2 lžíce hladké mouky2 šálky hovězího vývaru1/2 šálku portského nebo červeného suchého vínasůl a mletý pepř1 lžička majoránky4 krajíčky toastového chleba bez kůrky4 plátky paštiky s kuřecích jater
Příloha: bramborová kaše nebo vařené brambory
Postup přípravy:Na pánvi rozehřejeme jednu lžící másla, zpěníme šalotku, přidáme plátky žampiónů a osmahneme doměkka (trvá to asi 5 minut). Směs zaprášíme moukou, krátce osmahneme a zalijeme hovězím vývarem a vínem. Osolíme opepříme, přidáme majoránku a povaříme asi 10 minut.Na jiné pánvi na 2 lžících másla osmahneme dozlatova krajíčky toastového chleba a odložíme je stranou.Na medailonky rozdělíme zbývající kousky másla, opepříme osolíme a grilujeme je pod předehřátým grilem asi 4 minuty po každé straně. Na pánvi prohřejeme také plátky paštiky z kuřecích jater.Na talíř položíme osmahnuté krajíčky chleba, na ně položíme maso, nahoru položíme plátky paštiky a vše přelijeme omáčkou se žampióny. Ihned podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.
Poznámka: - Pokud neseženeme kvalitní hovězí můžeme použít i maso vepřové - je to také chutné.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME