Svíčková Wellington
("Svět kuchyně", Radian Havířov, 2002)Hovězí Wellington - je údajně pojmenována po Arthuru Wellesley, prvním vévodovi z Wellingtonu. Bylo to údajně pro jeho oblibu hovězího masa, lanýžů,žampionů, vína madeiry a paštiky zapečené v těstíčku. Tato domněnka není historicky doložena. Pokrm byl připravován v Anglii v období, kdy nebyla královská koruna zrovna přátelsky naladěná k napoleonské Francii. Tak byl z patriotismu vymyšlen anglický název pro francouzský "filet de boeuf en croûte". V tomto období se často nové pokrmy nazývaly jmény tehdejších známých osobností. Vévoda Arthur Wellesley Wellington (1769-1852) byl velitelem spojeneckých vojsk v bitvě u Waterloo, která v červnu 1815 za pomocí pruského vojska vedeném von Blucherem definitivně porazila Napoleona. Označení "Wellington" je někdy obecně používáno k označení těch pokrmů, u kterých jsou různá masa zapečená v lístkové těstě. Nejběžnější varianty jsou s uzeninou nebo lososem.
Suroviny:1,5 kg hovězí svíčkové750 g žampionů400 g mraženého listového těsta800 g paštiky z husích jater2 vejce70 g tuku1 lžička tymiánusůl a pepř
Postup přípravy:Svíčkovou omyjeme, osušíme potřeme solí a pepřem a naložíme na 24 hodin do kvalitního oleje. Žampiony opláchneme a nakrájíme. Na pánvi rozpálíme tuk a osmahneme na něm maso a pak je vyjmemeNa zbytek tuku na pánvi za stálého míchání asi během 5 minut osmahneme žampiony. Dochutíme solí, pepřem, tymiánem a necháme vychladnout.Do misky vyklepneme vejce, přidáme žampiony, paštiku a dobře prohnětemeListové těsto necháme rozmrazit. Maso obložíme směsí ze žampionů a paštiky a vše zabalíme listového těsta, povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vše 10 minut odležet.Na plech vymazaný (asi jen 20 g tuku) dáme zabalené maso a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 25 minut při teplotě 220°C. Podáváme nakrájené na plátky se zeleninovými saláty.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME