Židovské ptáčky
(Magda Saxlová, Karel Sýs: "Židovská kuchařka", str. 55, Bon Art-Esprit 1991, židovská kuchyně)

Suroviny:
  • 1 kg zadního (košer) hovězího masa bez kostí
    Na nádivku:
  • 200 g paštiky
  • 2 natvrdo vařená vejce, na kostičky
  • 2 kyselé okurky, nadrobno
  • 2 středně velké cibule, nasekané
  • sůl a pepř
  • mouka na poprášení
  • olej
    Příloha: pohanková kaše a salát ze syrové zeleniny

    Postup přípravy:
  • Hovězí maso zbavíme blan, nakrájíme přes vlákno na plátky a naklepeme.
  • Připravíme nádivku, kterou natřeme na plátky masa.
  • Maso zavineme, sepneme párátky nebo omotáme nití, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a zprudka osmažíme na oleji. Pak dusíme pod pokličkou v menším nožství horké vody asi hodinu.
  • Šťávu podle potřeby dochutíme solí a pepřem a na talíři nalijeme na ptáčky při podávání.
  • Východní Židé ptáčky podávají s pohankovou kaší a se saláty ze syrové zeleniny.
    Příprava nádivky:
  • Paštiku, natvrdo uvařená vejce, drobně nakrájené okurky a nasekanou dozlatova osmaženou cibuli důkladně promícháme.
  • Dochutíme solí a pepřem a použijeme na plátky do ptáčků.
    » Je zvykem, že košerák dostává z každé krávy slezinu a dršťky. Dům Jojneho Mejra přetékal masem. Rejce Doše vařila polévku v hrncích velkých jako kotle. V kuchyni se celé dny zběsile vařilo, smažilo, peklo, míchalo a stahovalo z kůže. Mnohokrát za den si Jojne Mejr opakoval rabínova slova:"Člověk nesmí být milosrdnější než zřídlo všeho soucitu." Tóra praví: "Zabíjet budeš ze svých stád, jak jsem poručil." Mojžíš byl na hoře Sinaji poučen o způsobech, jak se při porážení a otevírání zvířat vyhnout všemu nečistému. To vše je záhada záhad - život, smrt, člověk, zvíře. Ti, kdo nejsou zabiti, umírají na různé nemoci a trpí často dlouhé týdny a měsíce. V lese požírá jedno zvíře druhé. V mořích pohlcuje ryba rybu. Nikdo nemůže uniknout strázním tohoto světa. A přesto Jojne Mejr nedošel útěchy. Každý záchvěv zabíjené drůbeže mu rozechvíval útroby. Zabití každého zvířete, ať velkého či malého, mu působilo takovou bolest, jako by řezal do vlastního hrdla. Ze všech trestů, které ho mohly postihnout, bylo košeráctví tím nejhorším.«

    (Isaac Bashevis Singer, 1904-1991, polsko-americký spisovatel, Nobelova cena 1978: "Košerák", povídka)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]