Odenwaldská sauerbraten
(Andreas:"Oskarův apetit", příloha časopisu Apetit, 2005)Sauerbraten - je vynikající německá specialita, která se trochu podobá české svíčkové, ale na rozdíl od ní má trpce kyselou příchuť. Název je složeninou německých slov "sauer" (kyselý) a "braten" (pečeně). Jde o tradiční pečeni z Porýní, Sárska a Slezka. Původně byla připravována z koňského masa, ale dnes se již, vyjma u tradicionalistů, převážně používá maso hovězí. Sauerbraten vyžaduje trochu více času, protože maso musíme marinovat v octě, a to i několik dní. Ale nebojíme se o ně, protože v octě je po tuto dobu bezpečně konzervované a krásně zvláční. Níže uvedený rodinný recept z Odenwaldu vyžaduje sice trochu příprav navíc, ale máme jistotu, že jídlo bude opravdu výborné a jistě sklidíme pochvalu. A to za nějaký ten čas navíc stojí.
Suroviny:1 kg zadního hovězího masa3 hovězí oháňky500 ml vody250 ml octa3 cibule, nakrájená2 stroužky česneku na poloviny1 mrkev, na kolečka3 kuličky černého pepře1 bobkový list1 lžička sušeného koriandru1 hřebíčekpatka staršího bílého chleba (veky) nebo žemle300 ml červeného vína40 g másla1 lžíce hladké mouky100 ml smetanysůl a mletý pepř, podle chuti
Přílohy: knedlíky např. tyrolský houskový knedlík, červené zelí
Postup přípravy:
Připrava marinády:Vezmeme přiměřený kastrol nalijeme do něho vodu a ocet. Pak přidáme cibuli, mrkev, česnek a všechno koření (bobkový list, zrnka černého pepře a koriandru, hřebíček). Všechno spolu prohřejeme.
Marinování masa:Kastrol s marinádou sundáme s plotny a vložíme do něho všechno maso, přikryjeme a postavíme na chladné místo na dobu 4 až 6 dní. Jednou nebo dvakrát denně maso obrátíme.
Úprava marinovaného masaVe velkém hrnci rozehřejeme máslo a na něm osušené, osolené, marinované přední maso ze všech stran osmahneme. Pak teprve přidáme do hrnce oháňky, cibuli, mrkev a česnek z marinády a také přidáme patku staršího bílého chleba (veky, žemli) na zahuštění. Pomalu do hrnce přilijeme asi polovinu marinády a červené víno. Vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny nebo až maso změkne.
Příprava smetanové omáčky:Ve smetaně důkladně rozkvedláme mouku a za stálého míchání směs vlijeme do hrnce. Vylovíme cibuli, mrkev a česnek, pěkně je rozmixujeme a vrátíme zpátky (nebo vyjmeme maso a mixujeme zbývající tekutinu se zbývajícími surovinami dohladka a pak vrátíme maso - DDK). Nakonec omáčku podle chuti dosolíme a opepříme podle chuti. Podáváme např. s tyrolskými houskovými knedlíky nebo podobnými vybranými z kapitoly DDK "Knedlíky a noky".
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME