Italské hovězí ragů s bramborovými noky - Beef Ragú and Potato Gnocchi
(Recept od Leah Patak z Vancouveru - Kanada; "Bon Appétit", září 1998, italská kuchyně, zařazeno do DDK v březenu 2003)

Suroviny pro 6 porcí:
  • 900 g mletého předního hovězího masa
  • 1 šálku olivového oleje
  • 1 1/3 šálku nasekané cibule
  • asi 900 g šunky nebo pancetty, jemně nasekané
  • 60 g prosciutto, jemně nasekaná
  • 3 lžíce česneku, nasekaného
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • 28 g sušených žampionů, nalámaných na malé kousky
  • 1 lžíce sušených lístků šalvěje
  • 1x 180 ml plechovka rajčatového protlaku
  • 1x 830 ml plechovka rajčat, na plátky
  • 3 šálky vody
    Příloha:italské bramborové noky - gnocchi

    Postup přípravy:
  • Na větší těžké pánvi rozhřejeme olej, přidáme cibuli, uzené maso (případně pancetta, prosciutto) a česnek.
  • Restujeme asi 10 minut, dokud nezačne směs hnědnout.
  • Teď přidáme mleté maso a pokračujeme v restování po dobu asi 5 minut, dokud je maso růžové a přitom je rozrušujeme vidličkou.
  • Přidáme 1 šálek vývaru, žampiony a lístky šalvěje.
  • Dusíme asi 4 minuty až se kapalina z velké části absorbuje a vypaří.
  • Pak přidáváme po částech (vždy 1 šálek) zbývající 3 šálky vývaru a před každým přídavkem čekáme, až se předchozí dávka absorbuje do pokrmu.
  • Načež vmícháme rajský protlak a rajská jablíčka se šťávou.
  • Směs ještě dusíme asi 1,5 hodiny dokud není maso měkké.
  • Příležitostně zamícháme a případně ředíme asi 1 šálkem vody každých 30 minut
  • . Omáčka musí mít nakonec středně hustou konzistenci.
  • Ragů podáváme na plýtkém talíři, nahoru umístíme bramborové gnocchi, povrch posypeme parmazánem a případně ozdobíme čerstvými lístky šalvěje.

    Poznámka:
    Tento pokrm můžeme připravit až 4 dny předem, a pak ho nezakrytý rychle ochladit v chladničce a již vychlazený tady pod pokličkou uložit až do podávání.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]