Italské hovězí ragů s bramborovými noky - Beef Ragú and Potato Gnocchi
(Recept od Leah Patak z Vancouveru - Kanada; "Bon Appétit", září 1998, italská kuchyně, zařazeno do DDK v březenu 2003)
Suroviny pro 6 porcí:
900 g mletého předního hovězího masa1 šálku olivového oleje1 1/3 šálku nasekané cibuleasi 900 g šunky nebo pancetty, jemně nasekané60 g prosciutto, jemně nasekaná3 lžíce česneku, nasekaného4 šálky hovězího vývaru28 g sušených žampionů, nalámaných na malé kousky1 lžíce sušených lístků šalvěje1x 180 ml plechovka rajčatového protlaku1x 830 ml plechovka rajčat, na plátky3 šálky vody
Příloha:italské bramborové noky - gnocchi
Postup přípravy:Na větší těžké pánvi rozhřejeme olej, přidáme cibuli, uzené maso (případně pancetta, prosciutto) a česnek. Restujeme asi 10 minut, dokud nezačne směs hnědnout. Teď přidáme mleté maso a pokračujeme v restování po dobu asi 5 minut, dokud je maso růžové a přitom je rozrušujeme vidličkou. Přidáme 1 šálek vývaru, žampiony a lístky šalvěje. Dusíme asi 4 minuty až se kapalina z velké části absorbuje a vypaří. Pak přidáváme po částech (vždy 1 šálek) zbývající 3 šálky vývaru a před každým přídavkem čekáme, až se předchozí dávka absorbuje do pokrmu. Načež vmícháme rajský protlak a rajská jablíčka se šťávou. Směs ještě dusíme asi 1,5 hodiny dokud není maso měkké. Příležitostně zamícháme a případně ředíme asi 1 šálkem vody každých 30 minut. Omáčka musí mít nakonec středně hustou konzistenci.Ragů podáváme na plýtkém talíři, nahoru umístíme bramborové gnocchi, povrch posypeme parmazánem a případně ozdobíme čerstvými lístky šalvěje.
Poznámka:
Tento pokrm můžeme připravit až 4 dny předem, a pak ho nezakrytý rychle ochladit v chladničce a již vychlazený tady pod pokličkou uložit až do podávání.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME