Floydův sytý kořeněný guláš ze Staroměstského náměstí
(Keith Floyd: "Capital Floyd",TV seriál z roku 2004)
Keithův pražský guláš - byl připravován v rámci natáčení seriálu "Capital Floyd" ve 4. dílu, který se odehrával v České republice - v Praze, při výlovu na třeboňském rybníce a v hospůdce u Karlštejna na pravé české zabíjačce. Guláš vařil Keith Floyd, jako typické české jídlo na přenosném zdroji tepla, postaveném přímo na dlažbě Staroměstského náměstí, jsa obklopen malebnou kulisou pohádkově vyhlížejících fasád historických domů se sochou Jana Husa v pozadí a zvědavými turisty a Pražany. Pokrm vycházel z receptů u nás oblíbených hovězích paprikových gulášů. Jako příloha byly knedliky, avšak poněkud v neobvyklé variantě - s bylinkami. Přesná množství surovin nebyla během pořadu uváděna, ale to nevadí; bude to na nás, abychom si pokrm přizpůsobili více či méně své vlastní chuti. V následujícím receptu uvádím návrhy poměrů jednotlivých surovin, a ten s původním receptem souhlasí ve vzájemném poměrném zastoupení. Je zachována přžedchozí úprava surovin a pořadí v jakém byly Floydem dávány do hrnce. Jinak se můžeme nechat receptem inspirovat k vlastním tvorbě a k dalším variantám tohoto guláše.
Suroviny:
  • asi 2 kg kvalitního zadního hovězího masa, na větší medailonky
  • 200 g tučné slanina (špeku)
  • 1-2 velké cibule, nadrobno
  • 1 lžíce nasekaného česneku (4-5 stroužků)
  • 6 rajčat, na kostičky
  • 1 vrchovatá lžíce sladké mleté papriky
  • chilli papričky, podle chuti a odvahy
  • kytička nasekané zelené petrželky
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1/2 litru piva 10°
    Na knedlíky:
  • 500 g mouky
  • 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
  • 2 lžíce najemno nasekané petržele
  • 1 lžíce čerstvých lístků šalvěje, najemno nasekané
  • 1 menší cibule, nadrobno
  • 2 lžíce osmahnuté slaniny
  • voda podle potřeby
    Příloha: knedlíky

    Postup přípravy:
  • Ve větším hrnci vložíme na rozpálený olej na kostečky nakrájenou tučnou slaninu (špek), osmahneme ji téměř dozlatova.
  • Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
  • Přidáme česnek a po chvilce přidáme na kostky nakrájená rajčata.
  • Vše promícháme a zmírnime oheň.
  • Na jiné pánvi na rozpáleném oleji prudce osmahneme plátky hovězího masa (10 - 12 medajlonků velkých asi jako 1/2 dlaně).
  • Maso necháme horkem zatáhnout a pak je přemístíme i s vypečenou šťávou do hrnce s cibulovým základem.
  • Přidáme mletou papriku a podle chuti vhodíme do hrnce několik chilli papriček.
  • Přidáme sekanou petrželovou nať, bobkové listy a trochu rajčatového protlaku.
  • Vše zalijeme pivem, hrnec zakryjeme a necháme dusit asi tak 2 hodiny nebo až je maso měkké.
    Knedlíky připravíme smícháním mouky, citrónové kůry, vody, jemně nasekaných bylinek (petrželové natě a čerstvé šalvěje), cibule a osmahnuté slaniny. Vše dobře promícháme a vypracujeme tužší těsto. Z těsta vytvoříme kulaté knedlíky, obalíme v mouce a necháme asi 30 minut vařit v páře.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]