Floydův sytý kořeněný guláš ze Staroměstského náměstí
(Keith Floyd: "Capital Floyd",TV seriál z roku 2004)Keithův pražský guláš - byl připravován v rámci natáčení seriálu "Capital Floyd" ve 4. dílu, který se odehrával v České republice - v Praze, při výlovu na třeboňském rybníce a v hospůdce u Karlštejna na pravé české zabíjačce. Guláš vařil Keith Floyd, jako typické české jídlo na přenosném zdroji tepla, postaveném přímo na dlažbě Staroměstského náměstí, jsa obklopen malebnou kulisou pohádkově vyhlížejících fasád historických domů se sochou Jana Husa v pozadí a zvědavými turisty a Pražany. Pokrm vycházel z receptů u nás oblíbených hovězích paprikových gulášů. Jako příloha byly knedliky, avšak poněkud v neobvyklé variantě - s bylinkami. Přesná množství surovin nebyla během pořadu uváděna, ale to nevadí; bude to na nás, abychom si pokrm přizpůsobili více či méně své vlastní chuti. V následujícím receptu uvádím návrhy poměrů jednotlivých surovin, a ten s původním receptem souhlasí ve vzájemném poměrném zastoupení. Je zachována přžedchozí úprava surovin a pořadí v jakém byly Floydem dávány do hrnce. Jinak se můžeme nechat receptem inspirovat k vlastním tvorbě a k dalším variantám tohoto guláše.
Suroviny:asi 2 kg kvalitního zadního hovězího masa, na větší medailonky200 g tučné slanina (špeku)1-2 velké cibule, nadrobno1 lžíce nasekaného česneku (4-5 stroužků)6 rajčat, na kostičky1 vrchovatá lžíce sladké mleté paprikychilli papričky, podle chuti a odvahykytička nasekané zelené petrželky3 bobkové listy2 lžíce rajského protlaku1/2 litru piva 10°
Na knedlíky: 500 g mouky1 lžíce nastrouhané citrónové kůry2 lžíce najemno nasekané petržele1 lžíce čerstvých lístků šalvěje, najemno nasekané1 menší cibule, nadrobno2 lžíce osmahnuté slaninyvoda podle potřeby
Příloha: knedlíky
Postup přípravy:Ve větším hrnci vložíme na rozpálený olej na kostečky nakrájenou tučnou slaninu (špek), osmahneme ji téměř dozlatova.Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme česnek a po chvilce přidáme na kostky nakrájená rajčata. Vše promícháme a zmírnime oheň. Na jiné pánvi na rozpáleném oleji prudce osmahneme plátky hovězího masa (10 - 12 medajlonků velkých asi jako 1/2 dlaně). Maso necháme horkem zatáhnout a pak je přemístíme i s vypečenou šťávou do hrnce s cibulovým základem. Přidáme mletou papriku a podle chuti vhodíme do hrnce několik chilli papriček. Přidáme sekanou petrželovou nať, bobkové listy a trochu rajčatového protlaku. Vše zalijeme pivem, hrnec zakryjeme a necháme dusit asi tak 2 hodiny nebo až je maso měkké.
Knedlíky připravíme smícháním mouky, citrónové kůry, vody, jemně nasekaných bylinek (petrželové natě a čerstvé šalvěje), cibule a osmahnuté slaniny. Vše dobře promícháme a vypracujeme tužší těsto. Z těsta vytvoříme kulaté knedlíky, obalíme v mouce a necháme asi 30 minut vařit v páře.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME