Ainsleyho grilované citrónové steaky s rajčatovou salsou
(Ainsley Harriott: "Ainsley´s Big Cook Out", pro DDK upraveno podle televizního seriál BBC Birmigham, 1999)
Suroviny:2 řezy ze svíčkové (kýty, roštěnce)
Na marinádu:citrónová kůra z jednoho ovoce2 stroužky česneku1 lžička římského kmínu1/2 lžičky hrubé soli1/4 lžičky cayenského pepře1 lžička sušeného oregána5-6 zrníček celého pepře1 lžíce olivového oleje
Na rajčatovou salsu:3-4 rajčata, restovaná, oloupaná a bez jaderkytička zeleného koriandru (v nouzi petrželky), nasekaná1 červenou cibuli, nadrobno1 zelená paprika (doporučuji pálivější - DDK)2 lžíce olivového oleješťáva z 1/2 citrónupepř a sůl
Postup přípravy:Na svíčkové řezy nemusme mít přímo pravou svíčkovou, ale můžeme také zkusit plátky z kýty nebo z roštěnce mladého býčka. Povrch steaků křížem-krážem nařežeme, aby marináda pronikla hlouběji do masa. Přímo do třecí misky nastrouháme citrónovou kůru, nastrouháme česnek, přidáme 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky cayenského pepře, oregáno, římský kmín a celý pepř. Vše v třecí misce důkladně rozdrtíme, aby se chutě vzájemně promísily. Získanou směs rozetřeme na steaky a dobře je do povrchu masa vetřeme. Maso necháme odležet několik hodin nebo nejlépe až do druhého dne. Pak steaky potřeme olejem, vložíme na gril nad doutnající hnědé uhlí a začneme grilovat. Jakmile je tam položíme ucítíme nádhernou vůni. K steakům připravíme "rajčatovou salsu".
Příprava rajčatové salsy:Čerstvá rajčata podélně rozřízneme, a položíme nahoru na rošt, řezem dolů - ještě bez oleje. Šťáva začne vytékat a jen zlehka je ohříváme, ale nesmíme spálit!Chceme je jen oloupat. Červenou cibuli a zelené chilli papričky najemno nakrájíme a k tomu ještě malý svazek čerstvého koriandru (petrželky). Nevadí, když jsou tam budou i větší listy. Ještě pokropíme olivovým olejem a šťávou z polovice citrónu. Vymačkáme citrón, ze kterého jsme oloupali kůru do marinády a ještě ochutíme čerstvě umletým pepřem a špetkou soli. Dobře, ale s citem promícháme.Mezitím rajčata na rožni se ohřála a slupka jde snadno sloupnout; děláme to opatrně, páč je to horké!Slupku dáme stranou, je příliš tvrdá a do salsy se nehodí. Oloupaná rajčata nakrájíme na drobnější kousky a přidáme je do misky s rozdrcenými ingrediencemi. Voní to nádherně, obsah misky lehce promícháme s rajčaty a hotovou rajčatovou salsu jen položíme na grilované steaky: Podáváme třeba položené na krajíci chleba nebo na topinkách.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME