Ainsleyho grilované citrónové steaky s rajčatovou salsou
(Ainsley Harriott: "Ainsley´s Big Cook Out", pro DDK upraveno podle televizního seriál BBC Birmigham, 1999)

Suroviny:
  • 2 řezy ze svíčkové (kýty, roštěnce)
    Na marinádu:
  • citrónová kůra z jednoho ovoce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky hrubé soli
  • 1/4 lžičky cayenského pepře
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 5-6 zrníček celého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
    Na rajčatovou salsu:
  • 3-4 rajčata, restovaná, oloupaná a bez jader
  • kytička zeleného koriandru (v nouzi petrželky), nasekaná
  • 1 červenou cibuli, nadrobno
  • 1 zelená paprika (doporučuji pálivější - DDK)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • pepř a sůl

    Postup přípravy:
  • Na svíčkové řezy nemusme mít přímo pravou svíčkovou, ale můžeme také zkusit plátky z kýty nebo z roštěnce mladého býčka.
  • Povrch steaků křížem-krážem nařežeme, aby marináda pronikla hlouběji do masa.
  • Přímo do třecí misky nastrouháme citrónovou kůru, nastrouháme česnek, přidáme 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky cayenského pepře, oregáno, římský kmín a celý pepř.
  • Vše v třecí misce důkladně rozdrtíme, aby se chutě vzájemně promísily.
  • Získanou směs rozetřeme na steaky a dobře je do povrchu masa vetřeme.
  • Maso necháme odležet několik hodin nebo nejlépe až do druhého dne.
  • Pak steaky potřeme olejem, vložíme na gril nad doutnající hnědé uhlí a začneme grilovat.
  • Jakmile je tam položíme ucítíme nádhernou vůni.
  • K steakům připravíme "rajčatovou salsu".
    Příprava rajčatové salsy:
  • Čerstvá rajčata podélně rozřízneme, a položíme nahoru na rošt, řezem dolů - ještě bez oleje.
  • Šťáva začne vytékat a jen zlehka je ohříváme, ale nesmíme spálit!
  • Chceme je jen oloupat.
  • Červenou cibuli a zelené chilli papričky najemno nakrájíme a k tomu ještě malý svazek čerstvého koriandru (petrželky).
  • Nevadí, když jsou tam budou i větší listy.
  • Ještě pokropíme olivovým olejem a šťávou z polovice citrónu.
  • Vymačkáme citrón, ze kterého jsme oloupali kůru do marinády a ještě ochutíme čerstvě umletým pepřem a špetkou soli.
  • Dobře, ale s citem promícháme.
  • Mezitím rajčata na rožni se ohřála a slupka jde snadno sloupnout; děláme to opatrně, páč je to horké!
  • Slupku dáme stranou, je příliš tvrdá a do salsy se nehodí.
  • Oloupaná rajčata nakrájíme na drobnější kousky a přidáme je do misky s rozdrcenými ingrediencemi.
  • Voní to nádherně, obsah misky lehce promícháme s rajčaty a hotovou rajčatovou salsu jen položíme na grilované steaky:
  • Podáváme třeba položené na krajíci chleba nebo na topinkách.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]