Hovězí pečeně na zázvoru
(Alena Nouzová:"Variace na kuchyně Orientu", str. 129, Avicenum Praha, 1983 - upraveno pro DDK)

Suroviny:
  • 750 g zadního hovězího
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1 menší cibule
  • olej na smažení
  • 50 g másla do šťávy
    Na pastu sambal:
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm oddenku zázvoru, na plátky
  • 1/2 - 1 chilli paprička, bez semínek
  • 1 lžíce husté sójové omáčky
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • trocha cukru
    Příloha: rýže

    Postup přípravy:
  • Maso naklepeme a potřeme po povrchu zázvorovou pastou.
  • Pastu připravíme rozetřením: česneku, zázvoru a chilli papriky.
  • Během roztírání přidáváme postupně hustou sójovou omáčku a až nakonec přidáme citrónovou šťávu a rozmícháme.
  • Maso ponecháme do druhého dne na chladném místě (v lednici).
  • Druhý den maso opečeme zprudka na oleji po obou stranách, přidáme cibulku a dopečeme v troubě doměkka.
  • Pak maso vyjmeme, dáme na teplé místo, šťávu zaprášíme moukou a asi 15 minut zvolna povaříme.
  • Maso nakrájíme na plátky a vložíme do šťávy, ve které rozpustíme kousek másla.
  • Podáváme s rýží, ale hodí se i nestylový knedlík.

    Poznámka DDK: - maso můžeme také před pečením protáhnout slaninou namočenou v zázvorové pastě.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]