Hovězí pečeně na zázvoru
(Alena Nouzová:"Variace na kuchyně Orientu", str. 129, Avicenum Praha, 1983 - upraveno pro DDK)
Suroviny:750 g zadního hovězího2 lžičky hladké mouky1 menší cibuleolej na smažení50 g másla do šťávy
Na pastu sambal:3 stroužky česneku3 cm oddenku zázvoru, na plátky1/2 - 1 chilli paprička, bez semínek1 lžíce husté sójové omáčky1 lžička citrónové šťávytrocha cukru
Příloha: rýže
Postup přípravy:Maso naklepeme a potřeme po povrchu zázvorovou pastou. Pastu připravíme rozetřením: česneku, zázvoru a chilli papriky. Během roztírání přidáváme postupně hustou sójovou omáčku a až nakonec přidáme citrónovou šťávu a rozmícháme. Maso ponecháme do druhého dne na chladném místě (v lednici). Druhý den maso opečeme zprudka na oleji po obou stranách, přidáme cibulku a dopečeme v troubě doměkka. Pak maso vyjmeme, dáme na teplé místo, šťávu zaprášíme moukou a asi 15 minut zvolna povaříme. Maso nakrájíme na plátky a vložíme do šťávy, ve které rozpustíme kousek másla. Podáváme s rýží, ale hodí se i nestylový knedlík.
Poznámka DDK: - maso můžeme také před pečením protáhnout slaninou namočenou v zázvorové pastě.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME