Smažené býčí žlázy - Fried Mountain Oysters
(Ivan Vodochodský, "Vaříme s Magi" na Radio F1, únor 2003)
Býčí žlázy - mají obecně velmi jemné maso, a je-li správně upravené, stává se opravdovou delikatesou. Býčí žlázy pak nejsou v pravém slova smyslu vnitřnostmi. Jsou to droby a na rozdíl od ledvin nebo jater se v nich nehromadí žádné odpadní látky. Přesto s nimi po nákupu zacházíme jako s vnitřnostmi, protože se rychle kazí. Nejdůležitější je žlázy pořádně propláchnout. Neškodí, když to uděláme stejně jako v případě drštěk (žaludků) několikrát a v silném proudu. Doporučuje se také spařit žlázy v horké vodě. Na Balkáně, kde je pojídání býčích nebo telecích žláz běžné, je namáčejí do mléka, ale není to nutné. V českých restauracích narazíme nejspíš na nejjednodušší úpravu – a sice žlázy připravované podobně jako řízek v trojobalu. Na jídelních lístcích se obvykle skrývají pod názvem "Býčí láska". Podle světově uznávaného kuchaře lze připravit několik desítek pokrmů ze žláz. Vedle jednoduchých receptů, jako jsou grilovaná varlata nebo žlázy se žampiony na pizze, si můžeme uvařit i náročnější pokrmy – třeba varlata s burgundskou omáčkou z červeného vína. Jíst pohlavní orgány zvířat je velmi populární v Číně. V Pekingu našinci zmrzne úsměv na rtech, pokud navštíví Guolizhuang Penis Restaurant. Ochutnat tu můžete penisy až třiceti druhů zvířat včetně osla, psa, tuleně, jelena nebo hada. Majitel restaurace kvůli velkému zájmu buduje dokonce řetězec těchto restaurací a jednu otevřel už i v Atlantě. Nejdražší specialitou je jídlo z penisu kanadského tuleně, které stojí v přepočtu přibližně 6500 Kč (2010).
Suroviny:
  • 400g býčích žláz
  • 2 vejce
  • sůl
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • 2 stroužky česneku
  • tuk na smažení

  • Příloha: vařené brambory a zelenina


    Postup přípravy:
  • Žlázy omyjeme, osušíme a nakrájíme podélně na centimetrové plátky.
  • Potřeme utřeným česnekem se solí a obalujeme v klasickém trojobalu.
  • Osmažíme po obou stranách dozlatova a podáváme s vařenými brambory a zeleninou.

    Jiná varianta:
  • Osolené plátky obalíme ve sladké mleté paprice a smažíme v mírně osoleném těstíčku připraveném z hladké mouky, vajec a trošky mléka.

    Poznámka DDK:
    Praví labužníci tvrdí, že býčí žlázy je nejlépe připravovat jen s trochou soli, aby se výraznými přísadami netlumila jejich jemná chuť.

    Odkazy:
  • 101 Testicle Recipes & Fun Facts
  • Miscellaneous Variety Meats
  • Rocky Mountain Oysters On the Half Shell
  • Rocky Mountain Oysters Cooking At Jerry’s Diner
  • Fried Rocky Mountain Oysters (ovčí)
  • Mountain Oysters
  • Recipes & Food mit Ball
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]