Hovězí carpaccio na bylinkovém talíři
(Jamie Oliver:"Šefkuchař bez čepice", pořad BBC2 TV Spektrum, červenec 2001)
"Carpaccio" - jsou většinou slabé plátky svíčkové naložené v olivovém oleji, balsamikovém octu, posypané špekem a parmazánem. Maso je vždycky syrové, pořád krvavé, ale my v tomto receptu je budeme chtít mít pěkně zapečené na okrajích. Každopádně musí být uvnitř šťavnaté. Váleček svíčkové obalíme kořením a opečeme je na oleji, pak ji nařežeme na teňounké plátky. Plátky rozprostřeme na bylinky pokrývající v jedné vrstvě talíř a pokapeme ingrediencemi.
Suroviny:
  • hovězí svíčková, vcelku
  • koriandrové semínka
  • sůl
  • olivový olej
  • ocet "balsamico"
  • čerstvý koriandr
  • čerstvý zázvor

  • špek
  • parmazán
  • chilli papričky
  • ředkvičky
  • sezamový olej
  • sójová omáčka
  • 1 limetka nebo citrón
  • Přílohy: pečivo

    Postup přípravy:
  • Jestli se nám podařilo koupit pěkný kus kvalitního hovězího, takový pěkný váleček svíčkové, tak ten obalíme v koření.
  • Použijeme koriandrová semínka.
  • A teď malý trik: musíme použít pěknou hrstku semínek koriandru, protože koriandrové bobulky jsou velmi nevýrazné s porovnáním s koriandrovými listy, ty jsou naopak hodně voňavé.
  • Tak je nejprve rozdrtíme v hmoždíři; . . . a už cítíme všechnu tu vůni. Na to je hmoždíř moc dobrý.
    Otočíme hovězí na stranu a na prkénko nasypeme dost soli, pepře a roztlučený koriandr.
  • Pěkně v tom ten váleček hovězího vyválíme, až se koření přichytí a obalí ho.
  • Teď ještě povrch válečku pokapeme trochu olejem; použijeme třeba paprikový olej, který získáme slitím po opečení chilli papriček v oleji.
  • Olej nalijeme na maso a pěkně to tam naplácáme, aby tam zůstala větší vrstva oleje a na pekáč se to nelepilo.
  • A teď maso opečeme na pánvi, aby do něho koření proniklo.
  • Otáčíme je asi tak každou minutu, až minutu a půl.
  • Mezitím si připravíme něco čím osmahnuté maso posypeme.
  • Máme připravený čerstvý koriandr a čerstvý zázvor.
  • Koriandr smotáme jako by byl doutník a jemně ho nakrájíme a zázvor také nasekáme na drobné kousky až vločky.
  • Maso vyjmeme dáme na stranu a necháme chvilku odpočinout, aby povolilo a všechny šťávy se vrátily zase tam, kam patří.
  • Když je nakrájíme, budeme je mít pak šťavnaté, také bude vypadat dobře a bude se přímo rozpadat v puse.
  • Nakrájíme je tedy na jemné plátky, ale až po chvilce ( asi 5-10 minut).
  • Teď potřebujeme ještě nějaké chilli papričky a ředkvičky. Když jsou listy ředkviček čerstvé a jsou krásné a zdravé, tak jimi můžeme vyložit velký talíř a bude to vypadat pěkně.
  • Pak máme přidáme staré dobré chilli papričky; uřízneme vršky odstraníme semena a zkusíme je co nejjemněji na šikmo nakrájet.
  • Na talíři jenom v jedné vrstvě neformálně rozmístíme plátky masa, všechny jednotlivé chutě se pak propojí.
  • Pak raději z větší výšky rozsypeme na talíř s již rozloženým masem jemně nakrájený zázvor.
  • Dbáme, aby nebyl na jednom místě, pak stejně čerstvý nasekaný zelený koriandr, nakrájené ředkvičky a ještě nakrájené chilli papričky. Bude to jistě vynikající!
  • Aby to bylo opravdu zajímavé vezmeme trochu sezamového oleje, to je dost aromatická věc a vše, ale jen opravdu trochu pokapeme, třeba pěkně do spirály a dokola.
  • Se sójovou omáčkou můžeme být štědřejší.
  • Dbáme hlavně, aby na každém kousku masa byla sójová omáčka.
  • Potom vezmeme limetku a vymáčkneme ji na talíř.
  • A je hotovo!
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]