Hovězí pečeně s žampiónovou omáčkou
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 75, 1902 )

Suroviny pro 10 porcí:
  • 1,35 kg hovězí pečeně (kýty)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 1/4 lžičky pepře
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 4 lžičky kukuřičné mouky
  • 110 g tence nakrájených žampionů
  • 55 ml suchého červeného vína
  • 1/8 lžičky sušené majoránky
    Přílohy: brambory, knedlíky

    Postup přípravy:
  • Odstraníme z masa všechen tuk, a očištěné je vložíme do trouby na mělký plech.
  • V menším hrnci smícháme sůl a majoránku, pepř a touto směsí potřeme povrch masa.
  • Pečeme při 170 °C po dobu 1,5 až 2 hodiny pro středně propečené maso (zapíchneme teploměr do masa - pokud jej máme) je-li uvnitř masa teplota 65 °C; je-li tato teplota 70 °C získáme středně propečenou; při 80°C dobře propečenou pečínku.
  • Vyndáme upečené maso z trouby a necháme 5 minut odpočinout ještě před porcováním.
  • Mezitím na malé pánvi smícháme vývar a kukuřičnou mouku a vaříme až se omáčka zahustí, u dna se začnou tvořit bublinky; pak ještě asi dvě minuty provařujeme.
  • Do vzniklé omáčky zamícháme žampióny, červené víno a 1/8 lžičky majoránky a ještě prohřejeme.
  • Maso naporcujeme na 8 dílů a podáváme s omáčkou.
    »" . . . úctu a svou lásku jídlu prokázal onen král anglický, o kterém vypravuje Ludvík Storch. Král ten náramně rád dobře jedl. Nejlepším přítelem na světě byl mu kuchař. Nejmilejším jídlem pak byla mu pečená hovězí od ledviny, tak zvaná pečená svíčková, . . . řekněme "beefsteak". Kdysi kuchař upekl tedy takové bedro hovězí, zcela neobyčejně chutné, zázračně šťavnaté. Král okusil, začal si nadšeně pomlaskávat, oči se mu leskly a nejvyšší jeho ruce ráčily se rozklouzávati po vznešeném břiše, až do hotového tance. I povstal, měl ohnivou řeč a tasil pak královský meč svůj a pravil: "Ode dneška bude se Tobě, pečený kuse hovězí, vzdávati pocta rytířská . . . pasuju Tě tímto na rytíře, jmenuju Tě šlechticem mezi jídly!" A od té doby říkají v zemi anglické vskutku celým těm pečeným bedrům z velkého vola, jakáž o slavnostech přicházejí na tabulu královskou, ne jinak než "Sir Beef", a hovězímu od ledviny "Sir Loin of beef", a vzdávají beefsteakům poctu baronskou."«

    (Jan Neruda, 1834-1891: "Panenky", feuilleton z r. 1888, Výbor - Československý spisovatel, 1951)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]