Dietní svíčková na smetaně II
("Prima vařečka", TV Prima, duben 2001, při onemocnění žaludku, žlučníku, slinivky břišní a střev, dietní pokrm)
Suroviny:400 g hovězí svíčkovésůl240g kořenové zeleniny40 g hladké mouky80 g zakysané smetany "light"20 ml mléka40 g máslacitrónovou šťávusůlbobkový listkoření: nové koření, tymián
Přílohy: jemný žemlový knedlík
Postup přípravy:Maso osmahneme nasucho na pánvi, osolíme, vložíme do pekáčku a obsypeme na kostky nakrájenou zeleninou. Koření vložíme do uzavřeného sítka a přidáme k masu, podlijeme horkou vodou a pečeme do změknutí. Mouku na sucho opražíme na kastrolku, přidáme prolisovanou zeleninu a za stálého míchání povaříme. Přidáme mléko a zakysanou smetanu, vše promícháme a provaříme. Do hotové omáčky přidáme čerstvé máslo a dochutíme citrónovou šťávou a cukrem. Pro jednotlivé diety používáme buď brusinkový kompot, nebo jenom šťávu, nebo můžeme dát i šlehačku.
Připrava jemného žemlového knedlíku:Starší pečivo nakrájíme na kostky, zalijeme mlékem se žloutky a solí, pak hrubou mouku, rozsekanou zelenou petrželku a vmícháme z bílku ušlehaný sníh. Vytvarujeme knedlík a vložíme do osolené vařící vody, kde vaříme asi 20 minut.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME