Svíčková na smetaně v "papiňáku"
Papinův hrnec (Recept ze stránky Koření od Antonína)

Suroviny pro 4 porce:
  • 600 g hovězího (zadního) masa nebo svíčkové
  • 6 lžic oleje
  • 1 cibule
  • 500 g směsi kořenové zeleniny pod svíčkovou (nebo stejný díl mrkve, celeru, a kořene petržele)
  • sůl
  • směs koření"Svíčková" od Antonína
    Na zavářku:
  • 1 smetana na šlehání (cca 230 ml) nebo kyselá smetana
  • špetka soli
  • hladká mouka
    Přílohy: houskový knedlík

    Postup přípravy:
  • Do "papiňáku" nalijeme cca 10 polévkových lžic oleje a na tomto oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel).
  • Krátce osmahneme a vložíme na 2-3 kusy rozdělené maso, osolíme, odspodu mícháme a maso otáčíme až do úplného vysmahnutí (cca 10-20 minut).
  • Těsně před tím, než se začne pokrm připalovat (na dně se začne tvořit hnědý povlak), zasypeme lžičkou směs koření s názvem "Svíčková", promícháme a podlijeme 1 litrem horké vody.
  • Vše dobře ode dna promícháme a uzavřeme "papiňák".
  • Po dosažení tlaku v hrnci vaříme do změknutí masa (cca 45 minut).
  • Po otevření hrnce doplníme objem převařenou a horkou vodou na 1 litr, přivedeme v otevřeném hrnci k varu a odstavíme z plotny.
  • Maso z omáčky vyndáme, nakrájíme na plátky (přes vlas).
  • Vývar z hrnce přelijeme přes hrubší sítko, zeleninu v sítku rozmačkáme a přepasírujeme zpět do vývaru.
  • Omáčku přivedeme k varu a mezitím připravíme zavářku:
  • V hrnečku smícháme 1 smetanu se špetkou soli (zavářka nehrudkovatí) a 2 vrchovatými polévkovými lžícemi hladké mouky.
  • Vše dobře rozkverláme a zavářku za stálého míchání lijeme do omáčky.
  • Na mírném ohni povaříme asi ještě 1 minutu a dle chuti dosolíme.
  • Podáváme s dobrým houskovým knedlíkem.
    »"Sebrala jsem talíře od polévky, můj snoubenec utíral papírovým ubrouskem tvář strýci Pepinovi, maminka přinášela mísu kouřících knedlíků, ve dveřích se zasmála a řekla tichounce. . . "A nezvítězili by ste". . . A strýc Pepin vyletěl ze židle, a zařval... "A zvítězili bysme! A slavně!" A ramenem vyrazil mamince ty tálky knedlíků a maminka je zachytila, ale více než polovina knedlíku spadla na koberec, a můj snoubenec vzal kleštičky a nasbíral si svůj plný talíř těch knedlíků, pak jsem s maminkou v pokleku sbíraly knedlíky, které tam na koberci zbyly, přišel tatínek, posadil se a usmál se na mne, ale já jsem viděla, že myšlenkami je zase tam na dvoře, tam u své škodovky, že dokonce se bojí promluvit, aby se nezapletl do hovoru, od kterého by pak nemohl utéci. A maminka jakoby se nic nestalo. Rozdala teď prstoma každému na talíř knedlíky, přikývla jsem, aby přestala, když mi dala na talíř třetí knedlík a pak nalévala svíčkovou omáčku a kousky svíčkové, a zase všichni jedli hltavě, než jsem se pustila do druhého knedlíku, Břéťa už dojedl, utřel si ústa a zvedl se a odkulhal k oknu, musela jsem uznat, že to co říkal doktor, můj snoubenec, byla pravda, ta svíčková byla výborná, nestyděla jsem se a přibrala si ještě dva knedlíky a přibrala jsem si omáčky a jedla jsem a trnula, že kdybych se nestyděla, že bych si přibrala ještě. A potom se otevřely dveře a do jídelny vešla dívenka a uklonila se a zaprosila maminku. . . "Paní půjčila byste nám strýčka Pepina?" A maminka řekla, že ano, ale na copak? A dívenka řekla, že strýc Pepin zase bude na hrázi držet holčičkám, jako je ona, přednášku o pohlavní zdravovědě, vlastně pokračovat v té přednášce, protože už minulou neděli jim strýc Pepin přednášel na hrázi u řeky o tom, že záruka blaha manželského je urostlé tělo a jak se patří pohlavní údy a dneska, že strýc Pepin slíbil, že bude držet školu a spisku Páně Batisty, o tom jaké jsou následky nezřízeného pohlavního života . . . Břeťa se díval z okna, jak dívenka odváděla brankou strýce a můj snoubenec prohlásil. . . Matičko, jste championka krytých dvorců, tak dobrou svíčkovou jsem už dlouho nejedl a matičko, my se půjdeme projít krajinou . . ."«

    (Bohumil Hrabal: "Svatby v domě", Československý spisovatel, Praha, 1991)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]