Restované hovězí s pomerančovou příchutí - Orange-Beef Stir-Fry
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, str. 92, Great Britain)
Suroviny pro 4 porce:350 g hovězího masa (nejlépe svíčková)700 g brokolice nakrájená na 2,5 cm kousky1/2 lžičky jemně nastrouhané kůry pomeranče110 ml šťávy z pomeranče2 lžíce sójové omáčky2 lžíce kukuřičné mouky2 středně velké pomerančeolej na smažení
Přílohy: rýže, brambory
Postup přípravy:Odstraníme z masa všechen tuk. Maso částečně zmrazíme (aby se nám jen ztuhlo a aby se lépe krájelo) a pak je ostrým nožem nakrájíme, kolmo na vlákna na velmi tenké řezy.Na středně velké pánvičce uvaříme brokolici po poklicí v malém množství vody; asi během 5 minut, nebo podle potřeby i déle a dáme ji stranou. V malé misce smícháme kůru a šťávu s pomerančů, sójovou omáčku a kukuřičnou mouku a směs také odložíme stranou.Při přípravě pomerančové směsi oddělíme z pomerančové slupky bílou vrstvu, oddělíme jednotlivé díly, rozkrojíme a vyjmeme z nich všechna semínka. Rozehřejeme wok s olejem na vysokou teplotu a pomocí dřevěné míchačky - špachtle na rozpáleném oleji orestujeme zde všech stran maso. Pak odsuneme řezy z masa ze středu pánve nakraj a na uvolněné místo nalijeme rozmíchanou kukuřičnou skrobovou směs. Mícháme, až se kapalina zahustí a od dna stoupají bublinky. Vmícháme brokolici a směs s pomerančovou šťávou, zakryjeme poklicí a ještě asi 1 minutu podusíme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME