Plněný roštěnec
("Prima vařečka", TV Prima)

Suroviny:
  • 800 g roštěnce
  • 100 g žampionů
  • 100 g šunky
  • 50 g másla
  • 50 g strouhanky
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • citrónová kůra
  • kůra z poloviny citrónu
  • petrželka
    Přílohy: knedlíky, brambory
  • sůl a bílý pepř
  • olej
    Na studenou omáčku:
  • 1 cibule
  • zázvor
  • 1 chilli paprička
  • 3 ředkvičky
  • koriandr
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z jednoho citrónu

  • Postup přípravy:
  • Roštěnec očistíme (tj. odstraníme všechen tuk) a vytvoříme v něm kapsu.
  • Z cibule šunky, žampiónů nakrájených na kostečky, petrželky a strouhanky připravíme směs a touto směsí naplníme kapsu vytvořenou v mase.
  • Potom otvor zašijeme nebo jen spíchneme párátkem či špejlí.
  • Maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji a pak dopečeme v troubě během asi 45 minut (maso má být ve středu u nádivky růžové a nádivka pečením zpevněná)
    Studenou omáčku - připravíme smícháním výše uvedených surovin.
    »"Dejte mi pokoj s jídlem a pitím. V kapse saka mám lístek; ten mi pro vás napsala kuchařka v dýmající kuchyni." "Návod jak připravit plněný hovězí plátek". Vezměte hovězí plátek, rozřízněte po délce, aby vznikla kapsa. Předtím ho ale musíte odblanit, očistit, omýt a osušit. Nasekejete nadrobno jatýrka z kuřete nebo z jakékoli drůbeže. A pak přidat slaninu, taky nakrájenou, a máslo a houby. A to všechno promíchejte. Nezapomeňte osolit. Tím naplňte kapsu. Navrch položte proužky špeku a převažte nití. Rychle opečte na másle a cibuli. A z hub a bílého vína udělejte omáčku. Chutná to zatraceně dobře. Mé jméno je vdova Frieda Büchiová a jsem ochotna uvařit pro jakoukoliv příležitost."
    (Jakob Flach, 1895-1982, švýcarský prozaik: "Minestra", Frankfurt an Main, 1981)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]