Pečené hovězí ze zeleninou - Roast Round of Beef with vegetable
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, str. 78, Great Britain)
Suroviny pro 8 porcí:900 g hovězí svíčkové (round roast)sůl, pepř3 lžíce jemně nakrájené směsi pro indické chutney (čatni)450 g mrazených zelených fazolek1 velká cibule rozkrájená na klínky110 ml jablečného moštu 1 1/2 lžíce nasekaného nového koření1 1/2 lžíce kukuřičné mouky1/8 lžičky suchého tymiánu, drceného
Přílohy: brambory
Postup přípravy:Odstraníme tuk z masa a očištěné maso umístíme na restovací mřížku v troubě, předtím ho ještě osolíme a opepříme.Pečeme při 170 °C asi 1,5 až 2 hodiny tak, aby teplota na teploměru uvnitř masa dosáhla minimálně 60 °C. Pro středně upečené maso udržujeme teplotu uvnitř masa na teplotě 70 °C, pro úplně upečené musíme dosáhnout teploty 80 °C. Lžící potřeme povrch pečeně indickým kořením "chutney" a pečeme ještě dalších 10 - 15 minut. Po vyjmutí z trouby necháme odpočinout asi 15 minut. Mezitím v otevřeném hrnci uvaříme, v malém množství osolené vody, zelené fazolky a cibuli (4-5 minut, podle potřeby). Osušíme fazolky i cibuli a ponecháme stranou. Na stejné pánvi smícháme jablečný mošt, nové koření, kukuřičnou mouku, zeleninu a tymián. Vaříme, mícháme až směs zahustíme, tak že ze dna vystupují bublinky, a pak ještě 2 minuty povaříme. Zahuštěnou směs zamícháme do směsi cibule s fazolemi. Upečené maso nakrájíme na 16 tenkých plátků a podáváme se směsí zeleniny.
Poznámka DDK:
Teploměry do masa - jsou v amerických kuchařkách často doporučovány jako pomůcky pro stanovení doby správně upečené pečínky. Jsou vyvedeny ve formě špičaté jehlice na konci s ukazatelem (asi to bude bimetalový teploměr). Jehlici zabodneme špicí do středu pečeného masa a strčíme ho i s teploměrem do trouby. V kuchařkách je pak uvedena teplota uvnitř masa, jakou musíme dosáhnout podle našeho přání. Teploměry do masa se již objevují stále častěji v českých prodejnách.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME