Pečené hovězí ze zeleninou - Roast Round of Beef with vegetable
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, str. 78, Great Britain)

Suroviny pro 8 porcí:
  • 900 g hovězí svíčkové (round roast)
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce jemně nakrájené směsi pro indické chutney (čatni)
  • 450 g mrazených zelených fazolek
  • 1 velká cibule rozkrájená na klínky
  • 110 ml jablečného moštu
  • 1 1/2 lžíce nasekaného nového koření
  • 1 1/2 lžíce kukuřičné mouky
  • 1/8 lžičky suchého tymiánu, drceného
    Přílohy: brambory

    Postup přípravy:
  • Odstraníme tuk z masa a očištěné maso umístíme na restovací mřížku v troubě, předtím ho ještě osolíme a opepříme.
  • Pečeme při 170 °C asi 1,5 až 2 hodiny tak, aby teplota na teploměru uvnitř masa dosáhla minimálně 60 °C.
  • Pro středně upečené maso udržujeme teplotu uvnitř masa na teplotě 70 °C, pro úplně upečené musíme dosáhnout teploty 80 °C.
  • Lžící potřeme povrch pečeně indickým kořením "chutney" a pečeme ještě dalších 10 - 15 minut.
  • Po vyjmutí z trouby necháme odpočinout asi 15 minut.
  • Mezitím v otevřeném hrnci uvaříme, v malém množství osolené vody, zelené fazolky a cibuli (4-5 minut, podle potřeby).
  • Osušíme fazolky i cibuli a ponecháme stranou.
  • Na stejné pánvi smícháme jablečný mošt, nové koření, kukuřičnou mouku, zeleninu a tymián.
  • Vaříme, mícháme až směs zahustíme, tak že ze dna vystupují bublinky, a pak ještě 2 minuty povaříme.
  • Zahuštěnou směs zamícháme do směsi cibule s fazolemi.
  • Upečené maso nakrájíme na 16 tenkých plátků a podáváme se směsí zeleniny.

    Poznámka DDK:
    Teploměry do masa
    - jsou v amerických kuchařkách často doporučovány jako pomůcky pro stanovení doby správně upečené pečínky. Jsou vyvedeny ve formě špičaté jehlice na konci s ukazatelem (asi to bude bimetalový teploměr). Jehlici zabodneme špicí do středu pečeného masa a strčíme ho i s teploměrem do trouby. V kuchařkách je pak uvedena teplota uvnitř masa, jakou musíme dosáhnout podle našeho přání. Teploměry do masa se již objevují stále častěji v českých prodejnách.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]