Hovězí steaky s kaviárovým máslem
("Prima varečka" TV Prima, únor 2001)»O německém hudebním skladateli, klavíristovi a dirigentu z období romantismu Johanesu Bramsovi (1833-1897) se vypráví, že byl jednou pozván na večeři, kde byly předkládány kusy hovězího, vepřového, kuřat. Místo dezertu pak dcera hostitelky přehrávala na klavíru Beethovena, Mozarta a - Bramse. Když dcera skončila, přispěchala hostitelka s otázkou" "Mistře, který kus se vám líbil nejvíce?" Brams odpověděl: "Kus toho hovězího."«
Suroviny:4 velké steaky ze svíčkovéhrubě mletý drcený pepř100 g másla3-4 lžíce bílého vínasůl40 g kaviáru50 g oleje
Přílohy: smažené hranolky, chléb, zelenina
Postup přípravy:Steaky lehce naklepeme a obalíme v hrubě drceném pepři. Pak je vložíme do oleje a necháme chvilku marinovat. Rozpálíme olej na pánvi a steaky opečeme zprudka po obou stranách. Opékáme tak dlouho jak chceme mít steaky propečené. Teprve až opečené steaky osolíme, klademe na nahřáté talíře a potřeme kaviárovým máslem (máslo rozmíchané s kaviárem).Do šťávy po opékání přilijeme bílé víno, krátce povaříme, přidáme zbytek kaviárového másla a přelijeme přes steaky. Podáváme se smaženými hranolky nebo chlebem a bohatě obkládáme čerstvou zeleninou.
ZPĚT do kapitolyHOME