Hovězí steaky s kaviárovým máslem
("Prima varečka" TV Prima, únor 2001)
»O německém hudebním skladateli, klavíristovi a dirigentu z období romantismu Johanesu Bramsovi (1833-1897) se vypráví, že byl jednou pozván na večeři, kde byly předkládány kusy hovězího, vepřového, kuřat. Místo dezertu pak dcera hostitelky přehrávala na klavíru Beethovena, Mozarta a - Bramse. Když dcera skončila, přispěchala hostitelka s otázkou" "Mistře, který kus se vám líbil nejvíce?" Brams odpověděl: "Kus toho hovězího."«
Suroviny:
  • 4 velké steaky ze svíčkové
  • hrubě mletý drcený pepř
  • 100 g másla
  • 3-4 lžíce bílého vína
  • sůl
  • 40 g kaviáru
  • 50 g oleje
    Přílohy: smažené hranolky, chléb, zelenina

    Postup přípravy:
  • Steaky lehce naklepeme a obalíme v hrubě drceném pepři.
  • Pak je vložíme do oleje a necháme chvilku marinovat.
  • Rozpálíme olej na pánvi a steaky opečeme zprudka po obou stranách.
  • Opékáme tak dlouho jak chceme mít steaky propečené.
  • Teprve až opečené steaky osolíme, klademe na nahřáté talíře a potřeme kaviárovým máslem (máslo rozmíchané s kaviárem).
  • Do šťávy po opékání přilijeme bílé víno, krátce povaříme, přidáme zbytek kaviárového másla a přelijeme přes steaky.
  • Podáváme se smaženými hranolky nebo chlebem a bohatě obkládáme čerstvou zeleninou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]