Hubaté steaky - Saucy Steak
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 27, severoamerická kuchyně)

Suroviny:
  • 350 g hovězího nakrájeného na 1 cm kostky
  • olej
  • 275 g sýrové omáčky připravené např. z čedaru
  • 165 ml světlého piva
  • 3/4 lžičky sušeného oregána, drceného
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 střední cibule, nakrájená na kolečka
    Příloha: těstoviny (špagety, kolínka)
    (300 cal na porci)

    Postup přípravy:
  • Z masa odřežeme pečlivě všechen tuk a nakrájíme na 4 porce.
  • Maso na horkém oleji opečeme dohněda, olej slijeme.
  • V menší misce smícháme sýrovou omáčku, pivo, oregano a pepř.
  • Směs nalijeme na steak ležící na pánvi a na něho položíme cibuli.
  • Vaříme pod pokličkou asi 1 hodinu, až je maso měkké.
  • Mezitím uvaříme nudle, scedíme a ještě teplé dáme na talíře a na ně položíme steak a přelijeme omáčkou.
    »"Krize zasáhla Wu Fonga stejnou měrou jako jiné, mnohem uctihodnější podnikatele, a stejně jako oni i Číňan dospěl k závěru, že má na skladě příliš mnoho zboží. Chtěl-li zmírnit ztráty, musel přistoupit ke specializaci a neprovozovat dále "Dům všech národů". Wu Fong byl velmi bystrý muž, který se zajímal o módu. Všiml si, že nastoupený vývojový trend přeje domácí výrobě a domácímu talentu, a když Herstovy noviny zahájily kampaň "Kupujte americké zboží", rozhodl se zbavit všech cizinek ve svém žoldu a změnil svůj dům na stoprocentní americký podnik. Ačkoli v roce 1928 by mu obstarání potřebných děvčat činilo značné potíže, v roce 1934 vypadala situace jinak. Mnohé ctihodné americké rodiny upadly do bídy a jaly se nabízet své ženské potomstvo na volném trhu. Najal pana Asu Goldsteina, aby provedl přestavbu, a tento skvělý muž pro něj připravil řadu interiérů ve stylu holandské Pennsylvánie, starého Jihu, osadnického srubu, viktoriánského New Yorku, dobytkářského Západu a kalifornského Monterey, společne s indiánským stanem a garsonkou moderní dívky. . . .Zákazník, který navštívil Lenu Haubengrauberovou mohl pojíst pečeného sviště a zapíjet jej žitnou Sama Thompsona. U Alice Sweethorneové dostal solené vepřové s krupkami a bourbon. V pokoji Mary Judkinsové se mohl osvěžit, pokud si to přál, smaženou veverkou a kukuřičnou pálenkou. V apartmá Patricie Van Riisové se podávaly ústřice a šampaňské. Zákazníci Růže od Power River si obvykle dopřávali beraní varlata s podomácku pálenou lihovinou. A tak bychom mohli pokračovat: u Dolores O´Reilyové to byly kukuřičné placky a slivovice z Imperial Valley, u princezny Hnědé srnky pečený pes a ohnivá voda, u Betty Prailové rybí ragů a jamajský rum. A ti, kdo usilovali o přízeň "moderní dívky" slečny Cobiny Wiggsové, se mohli potěšit sendviči s rajčaty a salátem, zapíjeným ginem.«

    (Nathanel West, 1906-1940, americký spisovatel: Majlant aneb Rozebrání Lemula Pitkina", Argo Praha, 1997)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]