Roastbeef dle Dale Sniffera
(Dale Sniffer: "Let's eat", seriál TV MAX1, 2000)
Suroviny:1 kg hovězí pečeně1 lžíce rajského protlaku olejčesnek2 lžíce cayenského koření (směs kari, cayenského pepře a papriky)2 lžíce zeleného a černého pepřeškrobová moučka na zahuštění
Zelenina na obložení:
mrkev, kořen petržele, dýně nebo cuketa, cibule, česnek šalotka
Přílohy: pečené brambory, hranolky, zelenina
Postup přípravy:V hmoždíři rozdrtíme oba druhy pepře přidáme cayenské koření. Na misce připravíme pastu (sambal) na potření ze směsi koření, rajského protlaku a oleje. Předehřejeme pořádně pánev s olejem (až se z něho začne téměř kouřit) a zde opečeme zprudka maso, které na konec posypeme jemně nakrájeným česnekem. Horní stranu opečeného masa pomažeme pastou z koření a dáme ihned do předehřáté trouby (30 minut, 180°C). Maso vyndáme a posypeme česnekem. Zatím během pečení připravíme zeleninu: mrkev, petržel a dýni (cuketu) nakrájením na stejně dlouhé hranolky a velkou cibuli na silnější kolečka. Vše lehce osmahneme na pánvi s olejem.
Příprava omáčky:Česnek nebo šalotku a cibuli nahrubo nakrájíme a položíme na pánev již k částečně upečenému masu, případně přidáme trochu oleje a dáme zpět do trouby na 20 minut. Po vyjmutí koleček cibulí a masa z pánve přilijeme na ni 150 ml vody nebo vývaru. Promícháme na pánvi se zbytky po pečeni, tekutinu nalijeme do jiné nádoby a uvedeme k varu. Do vařící vody přidáme škrobovou moučku s vodou na zahuštění.Jídlo podáváme na velkém podnose, kde na jednu stranu umístíme kolečka opečené cibule na druhý konec zeleninu se skleněnou miskou se zbytkem omáčky; doprostřed umístíme část maso v celku a část jako nakrájené tenké šťavnaté plátky.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME