Roastbeef dle Dale Sniffera
(Dale Sniffer: "Let's eat", seriál TV MAX1, 2000)
Suroviny:
  • 1 kg hovězí pečeně
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • olej
  • česnek
  • 2 lžíce cayenského koření (směs kari, cayenského pepře a papriky)
  • 2 lžíce zeleného a černého pepře
  • škrobová moučka na zahuštění
    Zelenina na obložení:
  • mrkev, kořen petržele, dýně nebo cuketa, cibule, česnek šalotka
    Přílohy: pečené brambory, hranolky, zelenina

    Postup přípravy:
  • V hmoždíři rozdrtíme oba druhy pepře přidáme cayenské koření
  • . Na misce připravíme pastu (sambal) na potření ze směsi koření, rajského protlaku a oleje.
  • Předehřejeme pořádně pánev s olejem (až se z něho začne téměř kouřit) a zde opečeme zprudka maso, které na konec posypeme jemně nakrájeným česnekem.
  • Horní stranu opečeného masa pomažeme pastou z koření a dáme ihned do předehřáté trouby (30 minut, 180°C).
  • Maso vyndáme a posypeme česnekem.
  • Zatím během pečení připravíme zeleninu: mrkev, petržel a dýni (cuketu) nakrájením na stejně dlouhé hranolky a velkou cibuli na silnější kolečka.
  • Vše lehce osmahneme na pánvi s olejem.
    Příprava omáčky:
  • Česnek nebo šalotku a cibuli nahrubo nakrájíme a položíme na pánev již k částečně upečenému masu, případně přidáme trochu oleje a dáme zpět do trouby na 20 minut.
  • Po vyjmutí koleček cibulí a masa z pánve přilijeme na ni 150 ml vody nebo vývaru.
  • Promícháme na pánvi se zbytky po pečeni, tekutinu nalijeme do jiné nádoby a uvedeme k varu.
  • Do vařící vody přidáme škrobovou moučku s vodou na zahuštění.
  • Jídlo podáváme na velkém podnose, kde na jednu stranu umístíme kolečka opečené cibule na druhý konec zeleninu se skleněnou miskou se zbytkem omáčky; doprostřed umístíme část maso v celku a část jako nakrájené tenké šťavnaté plátky.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]