Dušené kořeněné hovězí maso - Spicy Beef Stew
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, str. 24, Great Britain)
Suroviny:
450 g hovězího ramínkaolej110 g nakrájené cibule1 stroužek česneku, rozdrcený450 g konzervovaných rajčat425 ml vody175 ml konservovaného kondensovaného vývaru (nebo z kostek)1 lžíce prášku chilli1/2 lžičky římského kmínu neboli "šabreje" či "cuminu" 3/4 12 lžičky sušené bazalky4 velké mrkve275 mrazené krájené brokolice2 lžíce studené vody1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
Přílohy: brambory, chléb
160 kcal na porci
Postup přípravy:Z masa odřežeme všechen tuk a nakrájíme je na asi 2 cm kostky. Na rozpáleném oleji, na pánvi na středním plameni, orestujeme maso s cibuli a zázvorem až je hnědé. Z pánve scedíme olej a přidáme rozmačkaná měkká rajčata, vodu, vývar, chilli, kmín a bazalku. Tuto směs uvedeme do varu a pak stáhneme plamen. Zakryjeme pokličkou a dusíme až je maso měkké tj. asi 1,5 hodiny. Karotku nakrájíme na tenké kousky pásky "julienne",
podusíme a za chvíli přidáme brokolicí (rozdílná je doba na dušení a tak, aby byla na konci stejně křupavá). Pak ještě dusíme asi 8 až 10 minut, ale stále kontrolujeme proto, abychom to nepřehnali a zelenina zůstala stále křupavá!! V malé misce ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob a pomalu směs zamícháváme do dušené zeleniny. Krátce povaříme asi tak 2 minuty a smícháme s masovou omáčkou a chvíli ještě provaříme (asi tak 2 minutky).
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME