Hovězí steaky s pepřovou omáčkou
(Dale Sniffer:"Let's eat", pořad kabelové televize MAX1, 2000)
Suroviny:1 kg hovězí zadní1 lžíce oleje1 lžička nahrubo drceného pepř1 stroužek česneku1/2 šálku vývarubrandy (můžeme vynechat)zázvorzelená petrželka na ozdobusůl
Přílohy: osmažená polenta, zapečené brambory, zelenina
Postup přípravy:Maso nakrájíme napříč vláken na tenké plátky. Rozehřejeme pánev s olejem a na horký olej naklademe vedle sebe plátky masa (olej s pánví se nesmí ochladit!). Pracujeme rychle a asi po dvou minutách, (maso nesmí pouštět šťávu), porce obrátíme zlatohnědou kůrčičkou nahoru a pokračujeme restováním druhé strany. Do volného prostoru na pánvi mezi steaky nasypeme hrubě roztlučený pepř. Pepř osmahneme a tak zmírní svoji ostrost a pak přidáme ihned nakrájený česnek. Po krátkém osmahnutí (aby nezhořkl) vyjmeme maso na teplý talíř.Zůstatek na pánvi tj. česnek s pepřem a vypečenou šťávu z masa, zalijeme vývarem. V tomto okamžiku můžeme přidat i skleničku brandy, avšak pozor pánev musíme oddálit od ohně, abychom něco, nebo sebe nezapálili. Pak pokrm provaříme, případně ještě zředíme vývarem. Prohřáté steaky naklademe na talíř, polijeme omáčkou, obložíme např. opečenou polentou nebo zapečenými brambory.Nahoře pokrm ozdobíme krátce na oleji orestovanou zeleninou (tykev, celé fazolky, celé houbičky např. žampiony).
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME