Hovězí steaky s pepřovou omáčkou
(Dale Sniffer:"Let's eat", pořad kabelové televize MAX1, 2000)

Suroviny:
  • 1 kg hovězí zadní
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička nahrubo drceného pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 šálku vývaru
  • brandy (můžeme vynechat)
  • zázvor
  • zelená petrželka na ozdobu
  • sůl
    Přílohy: osmažená polenta, zapečené brambory, zelenina

    Postup přípravy:
  • Maso nakrájíme napříč vláken na tenké plátky.
  • Rozehřejeme pánev s olejem a na horký olej naklademe vedle sebe plátky masa (olej s pánví se nesmí ochladit!).
  • Pracujeme rychle a asi po dvou minutách, (maso nesmí pouštět šťávu), porce obrátíme zlatohnědou kůrčičkou nahoru a pokračujeme restováním druhé strany.
  • Do volného prostoru na pánvi mezi steaky nasypeme hrubě roztlučený pepř.
  • Pepř osmahneme a tak zmírní svoji ostrost a pak přidáme ihned nakrájený česnek.
  • Po krátkém osmahnutí (aby nezhořkl) vyjmeme maso na teplý talíř.
  • Zůstatek na pánvi tj. česnek s pepřem a vypečenou šťávu z masa, zalijeme vývarem.
  • V tomto okamžiku můžeme přidat i skleničku brandy, avšak pozor pánev musíme oddálit od ohně, abychom něco, nebo sebe nezapálili.
  • Pak pokrm provaříme, případně ještě zředíme vývarem.
  • Prohřáté steaky naklademe na talíř, polijeme omáčkou, obložíme např. opečenou polentou nebo zapečenými brambory.
  • Nahoře pokrm ozdobíme krátce na oleji orestovanou zeleninou (tykev, celé fazolky, celé houbičky např. žampiony).
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]