Chilli con carne aneb mexikánské fazolové guláše (3x)

Mexikánský guláš neboli Chilli con garne
- je vynikající mexikánský guláš zvaný "Chilli con carne" neboli přeloženo ze španělštiny "chilli s masem", prý rád vařil proslulý americký herec Gregory Peck. Jídlo je přímo symbolem amerického Divokého západu a pochází z Texasu. Patří mezi jídla z "jednoho hrnce", který si vařili zlatokopové, když potřebovali nabrat sílu a energii k hledání drahého kovu. Dodnes je toe oblíbené a tradiční vydatné jídlo zejména pro chladné dny. Pokrm se rozšířil se rychle po celé Americe a není divu, že původní recept někde zapadl a není znám. Existuje však tisíce variant a každá rodina snad vaří tu svoji. V Texasu do " mísy červeného" ("a bowl of red"), jak pokrmu zde říkají, nedávají fazole, jiní si ho naopak bez fazolí nedovedou představit. Další horují proti majoránce a schvalují pouze a jen oregáno. Pokrm je jednoduchý, praktický a snadno jim nakrmíme i větší společnost, je naprosto ideální na početnější mejdany. A jako každý guláš, nejlépe chutná druhý den . Místo lžíce cukru můžeme dát do pokrmu jeden nebo dva čtverečky hořké čokolády. Přidáváme ji zároveň s fazolemi a výsledkem je hezká barva, zajímavá chuť - je to tajný fígl. Chilli con carne můžeme jíst bez přílohy, nebo s vařenou rýží, kterou ozdobíme čepičkou smetany. Můžeme také pokrm posypat strouhaným čedarem. Omáčkou můžeme také naplnit kapsu z masa a v tom případě podáváme nakrájený hlávkový salát, rajčata a guacamole.
(Šárka Hamanová, spolupracovnice časopisu "Apetit", recept z deníku Dnes, 2006)
Chilli con carne - pravý mexikánský guláš (I. varianta)
("Favourite Family Cookbook", Norma MacMillan,(1978), recept od paní Oliny Sufčákové z Prahy)
Suroviny pro 4 porce:
  • 750 g hovězího masa (kližka, nebo jiné maso vhodné na dušení, může být i hrubě mleté nebo nakrájené na kostky jako na guláš)
  • 400 g červených fazolí, zvlášť uvařených nebo fazole z konzervy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • vývar z kostky
  • pyré z rajských jablíček nebo konzerva loupaných rajčat
  • 1 lžička cukru (podle chuti)
  • 1 lžička chilli koření prášku (podle chuti)
  • 1 lžička sladké papriky
  • černý pepř mletý
  • sůl
    Přílohy: chléb, placky

    Postup přípravy:
  • Na cibulce osmahneme maso až zhnědne, pak podlijeme vývarem, přidáme pyré z rajských jablek, cukr, chilli, sladkou papriku, pepř a sůl. Spolu podusíme do změknutí masa za podlévání vývarem.
  • Při použití mletého masa stačí dusit asi 25-30 minut; maso krájené na kostky dusíme poněkud déle.
  • Zvlášť si v hrnci uvaříme předem namočené červené fazole, nebo použijeme konzervované fazole a přidáme je k již podušenému masu.
  • Společně vše 5-10 minut podusíme, případně ještě dochutíme dalším přídavkem koření a solí. Podáváme s chlebem. Pokrm můžeme zazmrazit a příležitostně rozehřát a podávat až některý jiný den.
    nahoru

    Chilli con carne z mletého masa - mexický guláš (II. varianta)
    (Šárka Hamanová, spolupracovnice časopisu "Apetit", deník Dnes 2006)
    Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžíce nebo 1 lžička pálivého chilli
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 500 g mletého libového hovězího masa
  • 1 kostka bujónu
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 400 g sterilovaných červených fazolí z konzervy (nebo předem namočené a uvařené)
  • 1/2 lžíce sušené majoránky (oregána)
  • 1 lžící cukru nebo 1 - 2 čtverečky hořké či mléčné čokolády
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • sůl a pepř podle chuti
    Příloha: chléb nebo rýže s čepičkou zakysané smetany, případně podáváme navršený na tortille a posypaný strouhaným čedarem aj.

    Postup přípravy:
    Příprava omáčky:
  • Kostku bujónu rozpustíme ve 300 ml horké vody a přilijeme do hrnce, přidáme konzervovanémi rajčata.
  • Přisypeme v dlaních rozmnutou majoránku (oregáno), cukr (čokoládu) na vyrovnání kyselosti rajčat, sůl a pepř.
  • Na závěr přidáme rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promícháme.
    Příprava masové směsi:
  • Postavíme na střední oheň jinou pánev, nalijeme do ní olej a necháme minutku nebo dvě pěkně rozpálit.
  • Do velmi horkého oleje vhodíme cibuli a za pravidelného míchání ji asi během 5 minut osmahneme, až zesklovatí.
  • Přisypeme česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín.
  • Za stálého míchání osmahneme asi ještě během 5 minut, aby se vůně surovin prolnuly.
  • Ztlumíme plamen a do pánve přidáme mleté maso a vařečkou se ho snažíme rozdělit na menší kousky.
  • Asi 5 minut rychle mícháme, aby maso v malých hrudkách bylo stejnoměrně opečené dokřupava, nikoli však podušené!
  • Ale zase nesmíme příliš zahřívat, pracujeme jen na středním plameni, protože by mohl česnek zhořknout.
    Dokončení pokrmu:
  • Opečené maso přesuneme z pánve do hrnce s omáčkou a spolu pod pokličkou podusíme.
  • Plamen stáhneme opravdu na minimum (!) a necháme kapalinu asi 20 minut jen jemně probublávat.
  • Občas obsahem zamícháme a zkontrolujeme, jestli se omáčka neopřichytává a nebo se příliš příliš neodpařila - pokud ano, přidáme 2 lžíce vody.
  • Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.
  • Nakonec přidáme scezené strilované nebo uvařené fazole.
  • Přivedeme znovu k varu a ještě 10 minu povaříme.
  • Je-li omáčka hustá, přidáme ještě pár lžic vody a na závěr podle libosti dochutíme.
  • Odstavíme z plamene, hrnec odklopíme a bez pokličky ho ještě aspoň 10 minut necháme pokrm odstát. Podáváváme, až se chutě rozloží a maso nasákne všechny libé vůně.
    nahoru

    Chilli con carne - mexický guláš netradičně (III. varianta)
    (Koření od Antonína, recept od paní Dagmar Lánské)
    Suroviny pro 4 porce:
  • 500 g masa (hovězí, vepřové, kuřecí), na kostky
  • 3 lžíce sádla (oleje)
  • 4 cibule
  • 1-2 lžíce směsi koření "Mexiko" od Antonína
  • 2-3 stroužky česneku na plátky
  • miska přes noc namočených fazolí
  • sůl
  • 100 g uzeniny - uzené maso, klobása, párek apod., na kolečka
  • 2 menší zelené papriky
  • 4 rajčata, rozkrájená
  • chilli mleté
  • polohrubá mouka na zahuštění
    Na posypání:
  • strouhaný tvrdý sýr
  • petrželka (nebo lístky koriandru)
    Přílohy: rýže, chléb, pečivo

    Postup přípravy:
  • Hovězí, vepřové nebo kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, prudce opečeme na sádle.
  • Přidáme drobně nakrájené cibule, osmahneme, vsypeme směsi koření nazvané "Mexiko" a plátky ze stroužků česneku.
  • Maso opečeme na základu a podlijeme 250 ml vody.
  • Zasypeme miskou přes noc namočených fazolí a pomalu pod pokličkou dusíme.
  • Občas promícháme, po případě podlijeme.
  • Když maso i fazole změknou, osolíme, přidáme nakrájené uzené maso, či uzeninu nebo klobásky pokrájené na kolečka, zelené papriky nařezané na proužky a rozkrájená rajčata.
  • Pak ještě dusíme asi čtvrt hodiny.
  • Je-li pokrm řídký, zahustíme jej lžící polohrubé mouky rozmíchané ve vodě.
  • Podle chuti přiostříme chilli práškem nebo paričkou.
  • K pokrmu podáváme rýži nebo chléb či pečivo a při podávání posypeme pokrm strouhaným sýrem a sekanou petrželkou; v Mexiku používají lístky čerstvého koriandru.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]