Mexikánský guláš neboli Chilli con garne - je vynikající mexikánský guláš zvaný "Chilli con carne" neboli přeloženo ze španělštiny "chilli s masem", prý rád vařil proslulý americký herec Gregory Peck. Jídlo je přímo symbolem amerického Divokého západu a pochází z Texasu. Patří mezi jídla z "jednoho hrnce", který si vařili zlatokopové, když potřebovali nabrat sílu a energii k hledání drahého kovu. Dodnes je toe oblíbené a tradiční vydatné jídlo zejména pro chladné dny. Pokrm se rozšířil se rychle po celé Americe a není divu, že původní recept někde zapadl a není znám. Existuje však tisíce variant a každá rodina snad vaří tu svoji. V Texasu do " mísy červeného" ("a bowl of red"), jak pokrmu zde říkají, nedávají fazole, jiní si ho naopak bez fazolí nedovedou představit. Další horují proti majoránce a schvalují pouze a jen oregáno. Pokrm je jednoduchý, praktický a snadno jim nakrmíme i větší společnost, je naprosto ideální na početnější mejdany. A jako každý guláš, nejlépe chutná druhý den . Místo lžíce cukru můžeme dát do pokrmu jeden nebo dva čtverečky hořké čokolády. Přidáváme ji zároveň s fazolemi a výsledkem je hezká barva, zajímavá chuť - je to tajný fígl. Chilli con carne můžeme jíst bez přílohy, nebo s vařenou rýží, kterou ozdobíme čepičkou smetany. Můžeme také pokrm posypat strouhaným čedarem. Omáčkou můžeme také naplnit kapsu z masa a v tom případě podáváme nakrájený hlávkový salát, rajčata a
guacamole.