Domácí guláš v tlakovém hrnci
(Ze stránek Koření od Antonína 2000)Domácí guláš - je celkem jednoduché jídlo, při jehož přípravě musíme však dodržovat určité postupy. Aby to byl ten "opravdový guláš", jak svou barvou, tak chutí, musíme zachovat pravidla a rady v úvodu této kapitoly uvedené,(např. kolik se použije masa, tolik by mělo být cibule atd.). Při přípravě guláše hraje nemalou úlohu i kvalita použitého koření - zvláště papriky. Vaření guláše v tlakovém hrnci je přece jen trochu neobvyklé, ale když máme maso ze staršího kusu a chuť na guláš velký - tak co nám zbývá.
Suroviny:
600 g hovězího masa600 g cibule
4 lžíce sádla nebo oleje2 lžíce kořenící směsi"Český guláš" od Antonína2 lžíce polohrubé moukysůlchilli (cayenský pepř, tymián)
Na ozdobení :
2 natvrdo uvařená vejce, 1 střední cibule, 1 střední paprika
Přílohy: houskový knedlík, brambory, tmavý chléb
Postup přípravy:V tlakovém hrnci na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, a když zezlátne, zasypeme ji dvěma lžícemi kořenící směsi nazvané "Český guláš" Ještě chvíli smažíme, až je směs malinko tmavší, ale dáváme pozor, aby nebyla paprika připálená a nezhořkla, tzn. musíme ji smažit jen chvíli a ne moc divoce. Přidáme na menší kostky nakrájené hovězí maso, opečeme je v cibulovém základě s paprikou a velice málo podlijeme vodou. Pak za stálého (!) míchání opekáme až do úplného vysmahnutí. Podlijeme 0,5 l vody a tlakový hrnec uzavřeme a dusíme cca 30 minut. Po otevření tlakového hrnce necháme za stálého míchání vodu vyvařit, přidáme 2 lžičky soli, rovnoměrně zaprášíme 2 lžícemi polohrubé mouky a ještě chvíli na mírném ohni mícháme. Guláš přelijeme 1 litrem horké vody, přivedeme k varu a chvilku povaříme až obsah hrnce zhoustne.Před koncem varu dle chuti osolíme, či přiostříme špetkou chilli, cayenského pepře nebo ovoníme lžičkou tymiánu i lžící rajčatového protlaku (kečupu). Na talíři zdobíme 1/2 natvrdo uvařeného vejce, cibulí nakrájenou na kolečka a na nudličky nakrájenou čerstvou paprikou. Podáváme s houskovým knedlíkem, brambory nebo tmavým chlebem.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME