Domácí guláš v tlakovém hrnci
(Ze stránek Koření od Antonína 2000)
Domácí guláš - je celkem jednoduché jídlo, při jehož přípravě musíme však dodržovat určité postupy. Aby to byl ten "opravdový guláš", jak svou barvou, tak chutí, musíme zachovat pravidla a rady v úvodu této kapitoly uvedené,(např. kolik se použije masa, tolik by mělo být cibule atd.). Při přípravě guláše hraje nemalou úlohu i kvalita použitého koření - zvláště papriky. Vaření guláše v tlakovém hrnci je přece jen trochu neobvyklé, ale když máme maso ze staršího kusu a chuť na guláš velký - tak co nám zbývá.
Suroviny:
  • 600 g hovězího masa
  • 600 g cibule
  • 4 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 lžíce kořenící směsi"Český guláš" od Antonína
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • sůl
  • chilli (cayenský pepř, tymián)
    Na ozdobení :
    2 natvrdo uvařená vejce, 1 střední cibule, 1 střední paprika
    Přílohy: houskový knedlík, brambory, tmavý chléb

    Postup přípravy:
  • V tlakovém hrnci na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, a když zezlátne, zasypeme ji dvěma lžícemi kořenící směsi nazvané "Český guláš"
  • Ještě chvíli smažíme, až je směs malinko tmavší, ale dáváme pozor, aby nebyla paprika připálená a nezhořkla, tzn. musíme ji smažit jen chvíli a ne moc divoce.
  • Přidáme na menší kostky nakrájené hovězí maso, opečeme je v cibulovém základě s paprikou a velice málo podlijeme vodou.
  • Pak za stálého (!) míchání opekáme až do úplného vysmahnutí.
  • Podlijeme 0,5 l vody a tlakový hrnec uzavřeme a dusíme cca 30 minut.
  • Po otevření tlakového hrnce necháme za stálého míchání vodu vyvařit, přidáme 2 lžičky soli, rovnoměrně zaprášíme 2 lžícemi polohrubé mouky a ještě chvíli na mírném ohni mícháme.
  • Guláš přelijeme 1 litrem horké vody, přivedeme k varu a chvilku povaříme až obsah hrnce zhoustne.
  • Před koncem varu dle chuti osolíme, či přiostříme špetkou chilli, cayenského pepře nebo ovoníme lžičkou tymiánu i lžící rajčatového protlaku (kečupu).
  • Na talíři zdobíme 1/2 natvrdo uvařeného vejce, cibulí nakrájenou na kolečka a na nudličky nakrájenou čerstvou paprikou.
  • Podáváme s houskovým knedlíkem, brambory nebo tmavým chlebem.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]