Jubilejní burgunský guláš pro Václava Havla
(Z přílohy MF Dnes, říjen 1996)
Burgunský guláš - podle následujícího postupu byl poprve připraven v roce 1996 "Na hrádku" při příležitosti oslav šedesátin tehdejšího presidenta Václava Havla. Po 10-ti letech byl připravován znovu a to již k sedmdesátinám exprezidenta pro pozvané přátele (1600 pozvánek). Slavnost se tentokrát konala v předvečer jeho narozenin 5. října v kostele Svaté Anny z dob Marie Terezie, který zrekonstruovala "Vize Václava a Dagmar Havlových". Údajně ani tady nechyběl zmíněný burgunský guláš na červeném víně s rybízovým džemem. Měl být přesně takový, jaký byl hostům připraven tehdy, před deseti lety. Guláš jsem podle následujícího receptu dělal již několikrát a velmi nám všem chutnal. Bodejť by taky ne! Jsou tam samé dobré věci a je jich tam opravdu dost. Připomínalo mně to, že asi tak nějak jako já si počínala kočička s pejskem, když dělali svůj pověstný dort, . . pardón, ovšem teď s opačným výsledkem. Jářku, guláš je to opravdu prezidentský. Byl příjemně nakyslé chuti a k připomínal silně kořeněnou svíčkovou.
Suroviny:
  • 250 g uzeného vepřového bůčku
  • 1 kg cibule
  • 1 kg hovězí kližky
  • červené víno na podlévání
  • chlebová kůrka na zahuštění
  • 1 lžíce hladké mouky
  • menší brambor
  • 1 mrkev
  • celer, kořen
  • petržel, kořen
  • sladká paprika
  • sůl
  • papriky feferonky
  • jalovec
  • majoránka
  • 1 lžíce rybízového džemu
  • nastrouhaná citrónová kůra
  • 1 lžička kečupu
  • 250 ml ušlehané šlehačky

  • Postup přípravy:
  • Drobně nakrájený uzený bůček vyškvaříme na silném plameni.
  • Přidáme pokrájenou cibuli a jakmile zezlátne, přidáme na kousky nakrájenou hovězí kližku.
  • Krátce osmahneme a dusíme pod pokličkou pozvolna doměkka; podléváme pouze červeným vínem.
  • Ke konci dušení přidáme drobně pokrájenou chlebovou kůrku, menší nastrouhaný brambor a hladkou mouku.
  • Zvlášť na rozpáleném oleji osmahneme mrkev s trochou celeru a petržele (to vše hrubě nastrouhané).
  • Přidáme sůl, mletou sladkou papriku, rozdrcené feferonky, pepř, jalovec, majoránku, rybízový džem, nastrouhanou citrónovou kůru a kečup.
  • Chvíli vše osmahneme za stálého míchání, a směs přidáme ke guláši.
  • Asi dvě minuty na mírném ohni intenzivně mícháme a odstavíme.
  • Do zcela vychladlého guláše přidáme ušlehanou šlehačku a necháme rozležet do druhého dne.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]