Hříbky va aspiku
(Časopis Vlasta - speciál: "Houby", 2, str 79, Praha, 2008)Hříbky v aspiku - jsou efektní a chutné. K práci lze použít menší hříbky nebo jakékoliv jiné sezonní houby. Houby ještě před vychlazením a stuhnutím je ještě efektně naaranžujeme a případně proložíme bylinkami. Skrze průhlednou želatinu budou vrstvy hříbků zřetelné a budou tak násobit naši chuť- už, už se do nich pustit.
Suroviny:500 g menších hříbků nebo jakýchkoliv jiných tvrdších sezonních hub650 ml vody1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku v práškuocet podle chutisůl podle chutipřípadně další koření na dochucení či bylinky.
Postup přípravy:Hříbky očistíme, omyjeme a podle potřeby úhledně nakrájíme.Povaříme 5-7 minut ve vodě, kterou pak všechnu slijeme.Dalších 150 ml vody uvedeme k varu, odstavíme a pak do ještě horké vody nasypeme za stálého míchání práškovou želatinu a necháme ji rozpustit.Přilijeme zbytek předepsané vody a vlažný tekutý roztok dochutíme octem a solí.Roztok želatiny případně ještě dle libosti okořeníme např. pepřem nebo i bylinkami.Roztok smícháme s povařenými hříbky, nalijeme do vypláchnuté formy na aspik a necháme v chladu ztuhnout.Hotový vychlazený aspik nakrájíme na plátky a ihned podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME