Plněné žampionové klobouky s opečenými brambory
(Časopis Vlasta - speciál: "Houby", 2, str 116, Praha, 2008)

Plněné žampionové klobouky-foto zdroj. Suroviny:
  • 750 g oloupaných uvařených brambor
  • 500 větších žampionů
  • 250 g listového špenátu
  • 50 g sýru Niva
  • 50 g anglické slaniny na kostečky
  • 50 g pomazánkového másla
  • 50 ml smetany
  • olej podle potřeby
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžička nakrájeného rozmarýnu
  • sůl podle chuti

    Postup přípravy:
  • Brambory omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
  • Žampiony očistíme a nožičky nakrájíme na plátky.
  • V kastrole krátce opražíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme žampionové nožičky, smetanu, rozdrobenou nivu a pomazánkové máslo.
  • Směs promícháme a zvolna dusíme do zhoustnutí.
  • Dvě lžíce oleje smícháme s nasekaným česnekem a rozmarýnem.
  • V této směsi obalíme žampionové hlavičky a zprudka je opečeme ze všech stran na oleji.
  • Polovinu hlaviček rozložíme do pekáčku vršky dolů a naplníme je připravenou smetanovo-sýrovou směsí.
  • Přiklopíme zbylými hlavičkami a zapečeme v troubě při 180°C.
  • Klínky z částečně uvařených brambor opečeme na oleji (můžeme i v troubě) dohněda, přidáme do pekáčku k žampionům a dále pečeme vše dozlatova.
  • Oprané listy špenátu podusíme v kastrolu pod pokličkou, osolíme a rozdělíme na talíře.
  • Přidáme žampiony a opečené brambory a ihned podáváme.

    Poznámka: - pokud neseženeme čerstvý špenát klidně použijeme mražený, ale jen listový (!) - nikoliv protlak.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]