Plněné žampionové klobouky s opečenými brambory
(Časopis Vlasta - speciál: "Houby", 2, str 116, Praha, 2008)
. Suroviny: 750 g oloupaných uvařených brambor500 větších žampionů250 g listového špenátu50 g sýru Niva50 g anglické slaniny na kostečky50 g pomazánkového másla50 ml smetanyolej podle potřeby2-3 stroužky česneku1 lžička nakrájeného rozmarýnusůl podle chuti
Postup přípravy:Brambory omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.Žampiony očistíme a nožičky nakrájíme na plátky.V kastrole krátce opražíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme žampionové nožičky, smetanu, rozdrobenou nivu a pomazánkové máslo.Směs promícháme a zvolna dusíme do zhoustnutí.Dvě lžíce oleje smícháme s nasekaným česnekem a rozmarýnem.V této směsi obalíme žampionové hlavičky a zprudka je opečeme ze všech stran na oleji.Polovinu hlaviček rozložíme do pekáčku vršky dolů a naplníme je připravenou smetanovo-sýrovou směsí.Přiklopíme zbylými hlavičkami a zapečeme v troubě při 180°C.Klínky z částečně uvařených brambor opečeme na oleji (můžeme i v troubě) dohněda, přidáme do pekáčku k žampionům a dále pečeme vše dozlatova.Oprané listy špenátu podusíme v kastrolu pod pokličkou, osolíme a rozdělíme na talíře.Přidáme žampiony a opečené brambory a ihned podáváme.
Poznámka: - pokud neseženeme čerstvý špenát klidně použijeme mražený, ale jen listový (!) - nikoliv protlak.
ZPĚT do kapitolyHOME