Chatařské houby podle Jiřiny Šejbalové
(Jiřina Šejbalová - herečka: "Vaříme na chatě", minikuchařka napsána v Krhanicích 1968)

Křemenáče s octovým křenem
Křemenáč smrkový
  • Na plotnu dáme hrnec s vodou, do které hodíme spoustu polévkových kostek, tím jsme docílili jakéhosi tmavého extraktu, který nejenže nepěkně vypadá, ale také je nepoživatelný
  • Do něho vhodíme na palec silné kostky křemenáčů; pozor, musí to být opravdu křemenáč, který je, jak známo, houba tvrdá a vařením se "nerozblebtá".
  • Zatímco se pokoušíme nakrájet na tenko chleba, v hrnci si oba partneři vyměňují role.
  • Houby, jejichž funkcí je dodávat polévce příchuť, vsakují naopak do sebe chuť polévkového extraktu.
  • Okusíme vidličkou. . . ano, teď je to správné.
  • Křemenáče už nejsou tvrdé, ale nejsou také rozvařené.
  • Tekutinu, která předala houbám svou masitou příchuť, slejeme do kbelíku a na cedníku se na nás smějí pravidelné kostky dokonalé náhražky hovězího žebra.
  • Proto je také podáváme s octovým křenem a chlebem.

    Bedly á la vepřovéBedla jedlá
  • Vybereme stejně velká, ještě mlaďounká poupátka bedly jedlé.
  • Nožičky pečlivě vyloupneme a samotné kališky si vyrovnáme na prkénko a máme je připravené k plnění.
  • O náplni vám musím něco říci:
    "Nedávno jsem se dozvěděla, že když dostali bohatí velkořezníci chuť na fašírku, nechali si umlít (ačkoliv to nemohlo u nich hrát peněžní roli) to nejlevnější vepřové koleno, zkusila jsem to a musím říci , že v tom měli pravdu.
  • Teď ale nechceme dělat fašírku a proto místo housky dáme do půl kila rozemletého kolena - nelekněte se - 135 ml mléka a osolíme.
  • Touto směsí naplníme kalíšky bedel, které zvolna v troubě na sádle zapékáme.


    Lišky na papriceLišky
  • Drobně nakrájená cibulka se nechá na másle a na slanině zrůžovět.
  • Zaprášíme ji paprikou a vhodíme na ní dobře okapané malé lišky.
  • Okapané říkám proto, že jinak houby zásadně nepereme, jenom je vlhkým hadrem očistíme.
  • Ale jak můžete tyhle caparty čistit než praním?
    Nesolíme (!), přikryjeme pokličkou a necháme pomalu dusit do změknutí.
  • Pak teprve osolíme a zalejeme smetanou.
  • Trvalo to trochu dlouho, ale na lišky musí být trpělivost.
  • Podáváme s noky.

    Guláš z ryzcůRyzec syrovinka
  • Tady je postup podobný, jenom dáme víc cibule (na 250 g ryzců 100 g cibule).
  • Nakonec místo smetany jen zaprášíme moukou. - jako u hovězího, pozor(!) - před zaprášením sebereme tuk!

    Ryzce syrovinky pečené na plotně
  • Zase vybereme houby mladé, aby klobouček nebyl křapáčovitě rovný
  • Očistíme je, nožičky ale nevydloubneme, nýbrž uřízneme asi 1 cm pod kloboučkem, abychom mohli do každého zapíchnout párátko.
  • Kloboučky osolíme naplníme rozsekanou šunkou, posypeme strouhaným sýrem a položíme na moc rozpálenou plotnu.

    Knedlíky s houbami a vejci
  • Nakrájená houbová směs - čím pestřejší, tím lepší - se normálně udusí na másle
  • Na jiný rendlík dáme rozpálit máslo a nadrobno nakrájené knedlíky opečeme dozlatova.
  • Pak přidáme houby a zalejeme rozkloktanými vejci; hub musí být stejně jako knedlíků.
  • Když vejce zatuhnou, přidáme kus syrového másla, které necháme v knedlíkách rozpustit již mimo oheň.

    Poznámka: - podrobnosti o použitých houbách najdeme pod příslušným heslem v připojeném "Lexikonu" Dadalovy kuchařka.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]