Houbové karbanátky (2 varianty).
(Vilém Vrabec: "Jihočeská houbařská kuchařka", str. 101, Svépomoc Praha,, 1986, česká kuchyně)
Suroviny pro 6 osob:500 g očištěných čerstvých hub (např. žampióny, hřiby pravé, májovky, holubinky, hřiby hnědé, křemenáče, klouzky, čirůvky zelánky apod.)40 g másla30 g cibulepetrželka, 2 žemle, 250 ml mléka100 g anglické slaninysůl a mletý pepř, podle chuti2 vejcestrouhanka podle potřeby80 g sádla nebo oleje na pečenípřípadně trochu vývaru na podlití
Postup přípravy - varianta první:V kastrole rozehřejeme máslo, vložíme nakrájenou cibuli a jemně rozsekanou petrželku a trochu vše osmahneme.K osmahnuté cibuli přidáme na kostičky nakrájené houby, udusíme doměkka a necháme vychladnout.Pak přidáme ostrouhané, rozkrojené, v mléce rozmočené a vymačkané žemle, pokrájenou slaninu, a směs promícháme a např. umletím na masovém strojku nebo po nasekání najemno či jinak.Připravenou směs dáme do misky, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme vejce a dobře promícháme.Ze směsi utvoříme na prkénku posypaném strouhankou malé karbanátky a vložíme je na pekáč, přelijeme horkým sádlem nebo olejem a za občasného přelévání vlastní šťávou - případně doplněnou vývarem - ve středně horké troubě pečeme asi 20 minut.
Postup přípravy - varianta druhá:Místo žemlí můžeme do směsi promíchat dvě větší uvařené a nastrouhané brambory a dvě lžíce mléka.Do směsi můžeme také přidat 100 g vepřového a 100 g hovězího umletého masa nebo lžičku sardelové pasty, popř. dva stroužky česneku.Místo karbanátků můžeme ze směsi vytvořit malé válečky (krokety), obalit ve dvou bílcích rozšlehaných se dvěma lžícemi vody a ve strouhance.Pak válečky pak ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku vysmažímer dozlatova.Jako přílohu podáváme např. vařené brambory, bramborové kaše a saláty ze syrové zeleniny, zejména okurkový salát nebo dušený špenát.
ZPĚT do kapitolyHOME