Houbový guláš Dity P.
(Recept převzat z Magazinu pro zákazníky "Albert v kuchyni - poprvé s Ditou P.", str. 41, srpen 2009)

Houbový guláš Dity J-foto zdrojSuroviny:
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 600 - 800 g čerstvých spíš tvrdších hub (lišky, hříbky, podhříbky, křemenáče aj.)
  • sůl a pepř podle chutil
  • 1 lžička kmínu
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku

    Postup přípravy:
  • Do rozpáleného oleje v hrnci dáme jemně pokrájenou cibuli, necháme zpěnit a zesklovatět.
  • Pak přidáme papriku a jen malou chvíli ji necháme smažit, aby se rozvinula její chuť (pozor již víme, že když se připalí tak zhořkne!
  • Do hrnce přidáme nakrájené houby, promícháme je s cibulovou směsí, a osolíme, opepříme podle chuti a přidáme kmín.
  • Houby necháme vařit bez pokličky, občas je promícháme, aby se nechytly dna.
  • Vaříme je tak dlouho, až se většina vody odpaří - tj asi 10 minut
  • Přilejeme vývar buď vlastní produkce nebo z bujónu kostky Knorr tolik, aby přesahoval asi čtyři centimetry nad houby v hrnci.
  • Zesílíme plamen a přivedeme kapalinu znovu k varu.
  • Mezitím v hrníčku rozkvedláme vodu s moukou (asi 200 ml) a postupně tuto směs vléváme za stálého míchání do hrnce. (Mouky s vodou dáváme jen tolik, aby guláš byl správně hustý!).
  • Nakonec přidáme rozmačkaný česnek a vše necháme ještě chvili vařit.
  • Podáváme s chlebem, nebo i knedlíkem, noky či bramborem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]