Houbový guláš Dity P.
(Recept převzat z Magazinu pro zákazníky "Albert v kuchyni - poprvé s Ditou P.", str. 41, srpen 2009)
Suroviny:4 lžíce rostlinného oleje1 velká cibule1 lžíce sladké papriky600 - 800 g čerstvých spíš tvrdších hub (lišky, hříbky, podhříbky, křemenáče aj.)sůl a pepř podle chutil1 lžička kmínu300 ml hovězího vývaru2 lžíce hladké mouky1 stroužek česneku
Postup přípravy:Do rozpáleného oleje v hrnci dáme jemně pokrájenou cibuli, necháme zpěnit a zesklovatět.Pak přidáme papriku a jen malou chvíli ji necháme smažit, aby se rozvinula její chuť (pozor již víme, že když se připalí tak zhořkne!Do hrnce přidáme nakrájené houby, promícháme je s cibulovou směsí, a osolíme, opepříme podle chuti a přidáme kmín.Houby necháme vařit bez pokličky, občas je promícháme, aby se nechytly dna.Vaříme je tak dlouho, až se většina vody odpaří - tj asi 10 minutPřilejeme vývar buď vlastní produkce nebo z bujónu kostky Knorr tolik, aby přesahoval asi čtyři centimetry nad houby v hrnci.Zesílíme plamen a přivedeme kapalinu znovu k varu.Mezitím v hrníčku rozkvedláme vodu s moukou (asi 200 ml) a postupně tuto směs vléváme za stálého míchání do hrnce. (Mouky s vodou dáváme jen tolik, aby guláš byl správně hustý!).Nakonec přidáme rozmačkaný česnek a vše necháme ještě chvili vařit.Podáváme s chlebem, nebo i knedlíkem, noky či bramborem.
ZPĚT do kapitolyHOME