Zapékané houby s bílou omáčkou
(Jan Vrbka, Bohuslav Ježek: "Malá kuchárka pre hubárov", str. 50, Osveta Martin 1982, slovenská kuchyně)
Suroviny:
  • 500 g různých nebo stejných hub nakrájených na větší kousky
  • 100 g šunky
  • 50 g tvrdého sýra
  • 4 vejce
  • 50 g másla
    Na bílou omáčku.
  • 130 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • citrónová šťáva
  • sůl podle chuti

    Postup přípravy:
  • Houby podusíme na másle a zvlášť opečeme šunku, kterou zalijeme rozšlehanými vejci a připravíme nepříliš tuhou smaženici.
  • Do máslem vymaštěné pečící misky rovnoměrně rozložíme po dně připravenou směs šunky s vajičky.
  • Na tuto vaječno-šunkovou vrstvu naklademe podušené houby a zalijeme bílou omáčkou
  • Směs posypeme strouhaným sýrem a zapečeme při 180°C v předehřáté troubě během asi 10 minut.
  • Pak znova ještě horký povrch posypeme strouhaným sýrem, aby se částečně roztavil.
    Příprava bílé omáčky:
  • Na pánvi rozpustíme 70 g másla, přidáme mouku a na mírném ohni upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme 500 ml vařící vody. (Poznámka: vzuniklá omáčka již nesmí vařít.)
  • Nakonec omáčku ochutíme solí, citrónovou šťávou a přimícháme 60 g másla, aby byla pěkně hlaďounká.
  • Omáčku podáváme se zapečenými houbami.

    Zapékané houby se smetanou
    (Jan Vrbka, Bohuslav Ježek: "Malá kuchárka pre hubárov", str. 62, Osveta Martin 1982, slovenská kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 kg různých hub, na čtvrtky
  • 300 ml smetany
  • máslo na vymazání formy
  • cibule, nadrobno
  • zelená petrželová nať, nasekaná najemno
  • sůl podle chuti.

    Postup přípravy:
  • Do máslem vymazané zapékací mísy naskládáme očištěné houby pokrájené na čtvrtky.
  • Vše posolíme, zalijeme smetanou a posypeme nadrobno sekanou cibulí a petrželovou natí.
  • Přikryjeme např. alobalem a v předehřáté troubě (180°C) zapečeme během asi 25 minut a podáváme.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]