Maďarské houby plněné šunkou - Sonkával töltött gomba
(Anikó Gergerly: "Culinary Hungaria", str. 257, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 1999, maďarská kuchyně)
Bakonského pohoří zvané "Bakony" - s rozsáhlými bukovými lesy, ležící v Maďarsku severně od Balatonu, jsou domovem obrovského množství hub. Není divu, že jídla s označená přídomkem "bakonská" často houby obsahují a navíc bývají často ještě obohacená o kyselou smetanu. Vyskytuje se zde 20 až 30 druhů lesních hub rostoucích v Maďarsku a ty jsou přirozeně pravidelně používány v kuchyních buď jako samotné hlavní jídlo nebo k ochucení jiných pokrmů. Dnes jsou však obecně nejčastěji využívány houby z velkopěstíren (zejména žampióny v žampionárnách), . . . stejně jako u nás. Můžeme tedy i k naší přípravě níže uvedeného předkrmu použít celoročně dostupné žampiony a čekat na příležitost, až se nám podaří v houbařské sezóně najít nějaké ty voňavé lesní houby. Lesních žampionů roste v Evropě několik desítek druhů. Naopak obchodování s pěstovanými žampiony podléhá v celé Evropské unii jednotné právní úpravě (Nařízení komise ES č. 1863/2004). V České republice je obchodování s volně rostoucími druhy omezuje jen na pět druhů: žampion zahradní, žampion pochvatý, žampion polní, žampion lesní a žampion hnědý.
Zapečené houby - foto zdrojSuroviny:
  • 500 g hub/žampiónů s většími a přibližně stejnými kloboučky
  • 80 g (1/2 šálku) másla
  • sůl a pepř dle chuti
  • 400 g vařené uzené šunky
  • 200 ml (3/4 šálku) mléka
  • 4 lžíce mouky
  • 2 žloutky
  • mletá paprika
  • 100 g (1 šálek) strouhaného tvrdého sýra (parmazán, Gran Moravio a pod.)


  • Postup přípravy:
  • Od hlaviček žampiónu oddělíme vyříznutím nožičky.
  • Vymastíme ohnivzdornou mísu asi čtyřmi lžičkami másla.
  • Kloboučky žampiónů položíme na vymazanou mísu, posolíme a opepříme.
  • Šunku rozmnělníme (rozemeleme, rozsekáme nebo rozmixujeme) najemno a ohřejeme mléko.
  • Na pánvi rozpustíme 8 lžiček (40 g) másla a vmícháme mouku.
  • Zvolna ohříváme, abychom připravili jenom velmi světlou jíšku, kterou postupně přidáváme za stálého míchání do horkého mléka a pak provaříme.
  • Když je směs zahuštěná, dáme ji chvíli stranou vychladnout.
  • Posléze do ní postupně zamícháme rozmělněnou šunku, pak žloutky a nakonec vše poprášíme paprikou; získáme směs růžové barvy.
  • Směsí naplníme kloboučky, hub, zasypeme strouhaným sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
  • Pečeme v předehřáté troubě při 240°C po dobu asi 15 minut.
  • Podáváme s petrželkou jako chuťovku.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME