Hřiby po pařížsku - Cépes á la parisienne
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchyně", str. 132, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)Cépes á la parisienne - je jednoduchý, ale zajímavý způsob přípravy hřibů na oleji na pánvi, s cibulí nebo česnekem a se strouhankou. Recept pochází ze severozápadní kulinářské francouské oblasti Ile-de-France, ve které se nalézá i metropole Paříž. Přesto, že se zde mísí nejrůznější vlivy, kuchyně tohoto kraje si dovedla uchovat svou tvář a má nepopíratelně i své četné speciality. Jsou to vskutku krajové, nekonvenční a prosté pokrmy. Mezi ně patří i "hřiby po pařížsku" připravené dle následujícího postupu.
Suroviny pro 6 osob:2 kg hřibů1 citrón1 lžíce oleje3 lžičky nasekaných šalotek (jarních cibulek) nebo 2 stroužky česneku100 g střídky z bílé veky usušené v troubě1 lžíce petrželky100 g máslasůl a pepř
Postup přípravy:Hřiby očistíme, omyjeme a nožky odřízneme těsně pod kloboučkem. Nožky rozkrojíme podélně na čtvrtiny a ponoříme je do čerstvé vody s octem.Do většího kastrolu dáme lžíci oleje, citrónovou šťávu, hlavičky celé nebo rozkrájené na větší kousky a rozkrájené čtvrtky nožek a kastrol dáme na oheň.Jakmile hříbky pustí vodu a jejich objem se zmenší, scedíme je, necháme okapat a rozkrájíme na pravidelné kousky.Jednu třetinu nožek dáme stranou. Na větší pánvi rozpálíme olej, vhodíme tam hříbky, osolíme, opepříme a za stálého míchání opečeme dozlatova.Odloženou třetinu nožek nadrobno nasekáme spolu se šalotkami (jarními cibulkami) nebo česnekem a střídkou tvrdé bílé veky usušené v troubě.Několik minut před podáváním přidáme tuto směs k hříbkům a ještě vše prudce opečeme.Před podáváním posypeme krájenou zelenou petrželkou.
ZPĚT do kapitolyHOME