Chatařský perkelt s houbami
(Vilém Vrabec:"Jihočeská houbařská kuchařka", str. 42, Svépomoc Praha 1986)

Suroviny pro 4 osoby:
  • 200 g očištěných čerstvých hub (houby hřibovité, klouzky, muchomůrky růžovky, holubinky, lišky), na plátky
  • 50 g sádla
  • 150 g cibule, nasekané
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 500 g točeného salámu nebo špekáčků, popř. loupaných párků z konzervy, na větší kostky
  • 15 g mleté sladké papriky
  • 2 zelené papriky, na proužky
  • 2 větší tvrdší rajčata, spařená a oloupaná, na kostičky
  • 200 ml vývaru, může být z kostky
  • sůl


  • Postup přípravy:
  • V kastrole na rozehřátém sádle krátce opečeme nakrájenou uzeninu, přidáme cibuli a česnek a trochu ještě osmahneme.
  • K tomu přidáme nakrájené houby, mletou papriku, sůl, proužky zelené papriky.
  • Podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou.
  • Nakonec do pokrmu vmícháme nakrájená rajčata a po krátkem podušení podáváme.
    »Vedle mne se bavili hosté o houbách, o ryzcích, čekal jsem, až řeknou to podstatné, ale nikdo to podstatné ío ryzcích neřekl, dovolil jsem se a pravil . . . Pánové, tak ryzec je mystická houba, je krásně ryšavá, soustředné zelenavé kruhy obsahují mystické poslání té houby, protože ty zelenkavé, stále se zužující kruhy se vysoustruhují u každého ryzce v zelený pupík, tečku těch zmenšujících se soustředných zelených kruhů, a ta tečka uprostřed klobouku ryzce je střed myšlení, je to, nač se dívají buddhističtí kněží, na svůj pupek, kterým se navlíkají pupečními šňurami nazpátek až k prvnímu břichu naší pramáti, první ženy, která měla hladké břicho, počátek lidského rodu, to všechno, pánové, povídám, lze vyčíst jako poselství se souřadných zelených kruhů ryšavého ryzce, obsahujících to nejryzejší základní symbolično lidského začátku a přítomnosti . . . Ale pánové, vy kteří rádi jíte, tak vám dám recept, jak si španělští dřevorubci připravují v lese ryzce. Vrstva špeku, pak krájená rajčata a pak vrstva klobás a ryzců, tak vrstva za vrstvou, až nakonec ta klobása, všechno se zapeče na ohni a nakonec, když je to hotovo, může se to posypat stropuhaným sýrem . . . A já jsem křičel ta dvě poselství, protože jednak by mně nebylo slyšet nejen v Praze, ale v celém kraji, v zemi, v Evropě, protože tak rád bláhově křičívám, když si myslím, že to co je ve mně, patří všem . . .«

    (Bohumil Hrabal, 1914-1997, český prozaik: "Život ve smokingu", Praha 1986)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]