Houbové suflé s česnekem
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str.105, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)
Houbové suflé- ze žampiónů s česnekem je výtečným předkrmem. Musí se zapékat až těsně před podáváním a také podávat v zapékacích miskách, aby zůstalo nadýchané a udrželo si tvar.
Suroviny
  • 50 g (4 lžíce) másla
  • 75 g pokrájených žampiónů
  • 2 lžičky limetové šťávy
  • 2 stroužky česneku, rozetřené
  • 2 lžíce jemně pokrájené čerstvé majoránky
  • 25 g (1/4 šálku) hladké mouky
  • 225 ml mléka
  • sůl a pepř
  • 2 žloutky a 2 bílky


  • Postup přípravy:
  • Vymažeme máslem 4 zapékací misky o obsahu 150 ml.
  • V pánvi rozpustíme 25 g másla, přidáme žampióny, limetovou šťávu, česnek a asi dvě až tři minuty osmahneme.
  • Lžící přendáme houbovou směs do mixéru. vsypeme majoránku a směs rozmixujeme.
  • V pánvi rozpustíme zbytek másla (25 g), přidáme mouku a za stálého míchání 1 minutu osmahneme.
  • Pak pánev sejmeme z plamene, přidáme mléko, uvedeme do varu, a za stálého míchání necháme zhoustnout.
  • Smícháme vzniklou houbovou omáčku se směsí z mixeru a přidáme žloutky.
  • Mezirím ušleháme z bílků sníh a vmícháme do houbové směsi.
  • Směs rozdělíme do jednotlivých zapékacích misek a položíme je na zapékací plech a zapékáme 8-10 minut v předehřáté troubě, při teplotě 200 °C, nebo dokud suflé není důkladně propečené.
  • Okamžitě podáváme.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]