Houbové suflé s česnekem
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str.105, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)Houbové suflé- ze žampiónů s česnekem je výtečným předkrmem. Musí se zapékat až těsně před podáváním a také podávat v zapékacích miskách, aby zůstalo nadýchané a udrželo si tvar.
Suroviny50 g (4 lžíce) másla75 g pokrájených žampiónů2 lžičky limetové šťávy2 stroužky česneku, rozetřené2 lžíce jemně pokrájené čerstvé majoránky25 g (1/4 šálku) hladké mouky225 ml mlékasůl a pepř2 žloutky a 2 bílky
Postup přípravy:
Vymažeme máslem 4 zapékací misky o obsahu 150 ml. V pánvi rozpustíme 25 g másla, přidáme žampióny, limetovou šťávu, česnek a asi dvě až tři minuty osmahneme. Lžící přendáme houbovou směs do mixéru. vsypeme majoránku a směs rozmixujeme. V pánvi rozpustíme zbytek másla (25 g), přidáme mouku a za stálého míchání 1 minutu osmahneme. Pak pánev sejmeme z plamene, přidáme mléko, uvedeme do varu, a za stálého míchání necháme zhoustnout. Smícháme vzniklou houbovou omáčku se směsí z mixeru a přidáme žloutky.Mezirím ušleháme z bílků sníh a vmícháme do houbové směsi. Směs rozdělíme do jednotlivých zapékacích misek a položíme je na zapékací plech a zapékáme 8-10 minut v předehřáté troubě, při teplotě 200 °C, nebo dokud suflé není důkladně propečené. Okamžitě podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME