Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné
(Všeobecně užívaný a známý recept s úpravou dle DDK, česká kuchyně)

Falešná dršťková polévky z hlívySuroviny:
  • 300 - 500 g hlívy ústřičné (nebo prodávaný balíček)
  • 3 lžíce sádla (může být i jiný ztužený rostlinný tuk)
  • 1 velkou cibuli
  • 1 1/2 lžíce hladké mouky na zasmažení
  • 1/2 lžičky drceného pepře
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky (nebo 1 lžičku pasty harissa a pod.)- můžeme vynechat
  • 1,5 - 2 litry hovězího vývaru (může být z polévkových kostek)
  • 3 - 4 stroužky nejlépe českého česneku, nasekat (činského dáme až 3 x více)
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl
    Příloha: opečené toasty, topinky nebo chléb
    Postup přípravy:
  • Na tuku (sádlo je nejlepší) zpěníme cibulku a hned raději osolíme, aby pustila vodu, nezhnědla a nezhořkla.
  • Na osmahnutou cibulku nasypeme mouku na zasmažení a připravíme jíšku neboli zásmažku přímo (in situ") v polévkovém hrnci na cibulce.
  • Přidáme hrubě drcený pepř a vzápětí ihned mletou papriku a nakrájené tvrdší části hlívy (nožička).
  • Po několika vteřinách osmahnutí nebo raději ihned (zde pozor na připálení papriky - zhořkne!) zalijeme vše horkým vývarem.
  • Uvedeme do varu a přidáme na větší kousky či pásky nakrájenou hlívu a nasekané tři stroužky českého česneku a vaříme až do změknutí hlívy.
  • Několik minut před koncem vaření přidáme majoránku a rozetřený jeden stroužek českého česneku nejlépe paličáku.
  • Dochutíme dle vlastní libosti některými z přehršle prodávaných ochuťovadel, které nám nakonec asi již stojí na poličce v kuchyni.
  • Když máme rádi ostřejší polívečku, přidáme více pepře nebo chilli koření, chilli papričku nakrájenou, harissu, tabasco a pod.
  • Pojídáme pak s opečenými toastovým černým chlebem nebo opečenými krajíčky nebo s kostičkami chleba - topinkami.

    Poznámka DDK:
  • Mouku na zasmažení - můžeme použit na přípravu jíšky "in situ" přímo na cibulce nebo také zvlášť na tuku odděleně v rendlíku a přidat ji pak v průběhu vaření v množství až na požadovanou hustotu polévky. Stejně tak můžeme využít prodávané jemné granule již "hotové jíšky"; velmi chutná a praktická je např. od firmy Knorr.
  • Kotrč kadeřavý - je také vhodný pro přípravu výborné falešné dršťkové polévky. Potřebujeme: 400 g kotrče kadeřavého rozkrájíme na větší kusy a asi 20 minut povaříme v troše vody. Scedíme, nakrájíme na nudličky a ze 20 g sádla a 3 lžíc mouky uděláme jíšku. Zředíme houbovým vývarem a našleháme. Přidáme 2 stroužky česneku, sůl, sladkou mletou papriku a pepř. Povaříme, přimícháme pokrájené houby, přidáme nezbytnou majoránku a ještě chvilku povaříme. Ozdobíme petrželkou a podáváme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]