Hlíva smažená v těstíčku dozlatova
(Recept z JZD Sokolovo Bohdalice - pěstitele)
Suroviny
  • 400 g kloboučků hlívy ústřičné
  • 3 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • tuk na smažení
  • 100 ml mléka
    Příloha: brambory nebo bramborový salát

    Postup přípravy:
  • Umyté a okapané kloboučky hlívy ústřičné prosolíme po obou stranách a obalíme v hladké mouce a těstíčku.
  • Usmažíme na tuku na mírném ohni dozlatova.
    Příprava těstíčka:
  • Těstíčko připravíme ze žloutku, mléka, hladké mouky soli a sněhu ze tří bílků.
  • Podáváme s bramborem na různý způsob nebo s bramborovým salátem.

    Hlíva smažená v pivním těstíčku dozlatova
    (Časopis Vlasta - speciál: "Houby", 2, str 117, Praha, 2008)
    Suroviny:
  • 400 g koupené hlívy ústřičné nwebo hub šii-take
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 100 ml piva nejlépe Budvaru
  • olej na smažení dle potřeby (alespoň 50 ml)
  • mletý pepř dle chuti
  • sůl dle chuti

    Postup přípravy:
  • Z vajec oddělíme žloutky a rozmícháme s pivem a moukou na husté těstíčko.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh, který po částech vmícháme do těstíčka.
  • Těstíčko osolíme a lehce opepříme.
  • Houby omyjeme, osušíme a větší nakrájíme na čtvrtiny.
  • Obalíme je v těstíčku, vložíme do většího množství rozehřátého oleje (nejlépe ve fritovacím hrnci) a usmažíme dozlatova.
  • Usmažené houby necháme okapatz na sítna savém ubrousku a podáváme se vařenými či opečenými bramborami nebo bramborovou kaší

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]