Hlíva smažená v těstíčku dozlatova
(Recept z JZD Sokolovo Bohdalice - pěstitele)
Suroviny
400 g kloboučků hlívy ústřičné3 vejce2 lžíce hladké moukysůltuk na smažení100 ml mléka
Příloha: brambory nebo bramborový salát
Postup přípravy:Umyté a okapané kloboučky hlívy ústřičné prosolíme po obou stranách a obalíme v hladké mouce a těstíčku. Usmažíme na tuku na mírném ohni dozlatova.
Příprava těstíčka:Těstíčko připravíme ze žloutku, mléka, hladké mouky soli a sněhu ze tří bílků.Podáváme s bramborem na různý způsob nebo s bramborovým salátem.
Hlíva smažená v pivním těstíčku dozlatova
(Časopis Vlasta - speciál: "Houby", 2, str 117, Praha, 2008)
Suroviny: 400 g koupené hlívy ústřičné nwebo hub šii-take2 vejce150 g hladké mouky100 ml piva nejlépe Budvaruolej na smažení dle potřeby (alespoň 50 ml)mletý pepř dle chuti sůl dle chuti
Postup přípravy: Z vajec oddělíme žloutky a rozmícháme s pivem a moukou na husté těstíčko.Z bílků ušleháme tuhý sníh, který po částech vmícháme do těstíčka.Těstíčko osolíme a lehce opepříme.Houby omyjeme, osušíme a větší nakrájíme na čtvrtiny.Obalíme je v těstíčku, vložíme do většího množství rozehřátého oleje (nejlépe ve fritovacím hrnci) a usmažíme dozlatova.Usmažené houby necháme okapatz na sítna savém ubrousku a podáváme se vařenými či opečenými bramborami nebo bramborovou kaší
ZPĚT do kapitoly
HOME