Houby plněné rýží
(Vatcharin Bhumichitr: "Vatch´s Thai Cookbook", Pavilion Books Limited London, str.69, 1998)
Suroviny:
4 velké klobouky žampionů nebo jiných velkých hub, vcelku100 g směsi lesních hub různých druhů, pokrájené4 usušená rajčata, na malé kousky2/3 šálku (150 ml) suchého červeného vína4 jarní cibulky, najemno1 1/2 šálku (75 g) vařené rýže2 lžíce parmazánu, nastrouhaný4 krajíce chlebajarní cibulka, na ozdobu
Postup přípravy:Předehřejeme troubu na 190°C. Žampiony oloupeme, odřízneme nožičky a položíme stranou. Nožky pokrájíme nadrobno a vložíme do hrnce. Přidáme nakrájené další lesní houby (pokud je máme), rajčata, červené víno a přivedeme k varu.Přikryjeme pokličkou a necháme kapalinu mírně probublávat 2-3 minuty, aby houby dostatečně změkly.Necháme houby okapat na sítu, scezenou tekutinu uschováme, a přemístíme je do malé misky.Vmícháme nasekané jarní cibulky a uvařenou rýži, okořeníme a směs natlačíme lžící do kloboučků a posypeme parmazánem.Naplněné kloboučky hub rozložíme na zapékací misku, polijeme uschovanou tekutinou a upečeme v troubě za 20-25 minut.Mezitím opečeme z obou stran krajíčky chleba na grilu či opékači.Houby necháme okapat a každý zapečený, naplněný klobouček položíme na jednu připravenou topinku.Ozdobíme jarní cibulkou a podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME