Hubník - podkrkonošský chlebovec s houbami
(Vilém Vrabec: Jihočeská kuchařka str. 203, Svépomoc Praha, 1986)
Suroviny pro 4 osoby:
  • 300 g čerstvých hub (i směs)
  • 200 g nastrouhaného starého chleba
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 40 g másla
  • 60 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka
  • sůl a mletý pepř
  • majoránka
  • tuk na vymaštění pekáčku
    Příloha: dušený špenát nebo salát ze syrové zeleniny

    Postup přípravy:
  • V kastrole na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a petrželku.
  • K tomu přidáme nadrobno pokrájené houby a udusíme doměkka.
  • Měkké houby dáme do mísy, přidáme česnek utřený se solí, pepř, majoránku, strouhaný chléb a dobře promícháme.
  • Nakonec do směsi vmícháme v mléce rozkvedlaná vejce a směs naplníme do máslem vymaštěné misky nebo pekáčku a v horké troubě zapečeme.

    V jiné variantě ze sušených hub: sušené houby (100 g) uvaříme ve slané vodě, scedíme, přidáme vejce (4 ks) česnek (4 stroužky) a koření (nové koření, mletý pepř) smícháme a rozmixujeme. Do směsi přidáme krupici (4 lžíce) a osmahnutou jednu cibuli. Rohlíky (4 ks) pokrájené na kostky polijeme troškou mléka a smícháme s rozmixovanou houbovou směsí. Všechno dobře zamícháme, nalijeme do zapékací misky vymazané máslem a zapečeme.
    »"Ale vysloveně k vínu je takzvaný hubník. To jsem dal recept Fišárovům a ti se mohou ujíst. Nakrájí se rohlíky, asi 10 kusů na velký pekáč, a namočí se do mléka, aby změkly. Mezitím se udusí dost hub na cibulce, která má být správně skleněná, a má jí být dost. Přidá se to k těm rohlíkům na pekáč, osolí, okoření majoránkou, ne moc česneku, udělá se z toho takové těstíčko a mají se tam dát dvě vajíčka. Tato směs se naleje do pekáče vytřeného máslem a mírně se peče a je z toho takový koláč. Dá se to jíst teplé a studené. Studené je to senzační zákusek k vínu."«

    (Jan Goldhammer: "Hubník Františka Jiroudka" - Výtvarníci labužníci, Praha, 1970)

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]