Toasty se žampiony, sýrem a omáčkou pesto
(Gary Rhodes: "Cooking for friends", TV seriál BBC, 2001)
Suroviny:
  • 6 žampionů s částečně seříznutými nožkami
  • sůl a pepř
  • máslo
  • olivový olej
  • 4 plátky tvrdého sýra gruyere (nebo ementálu)
  • mléko na namočení sýra

  • Na omáčku pesto:
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 1/2 stroužku česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • krajíčky veky
  • stroužek česneku
  • Příloha: opečené krajíčky veky potřené česnekem

    Postup přípravy:
    Příprava omáčky pesto:
  • Z předepsaného množství oleje odebereme 1 lžíci a zahříváme na pánvi.
  • Na pánev do oleje vhodíme piniové oříšky a jakmile začnou hnědnout hned je odstavíme z ohně.
  • Pak oříšky nasypeme do mixeru, přidáme stroužek česneku a zbylý olivový olej a všechny ingredience rozmixujeme.
  • Přidáme pořádnou hrst čerstvé bazalky a stále mixujeme dokud nevznikne pasta a tím máme pesto je hotové.
    Příprava žampionů:
  • Žampiony rozložíme hlavičkou dolů na vymazaný plech, osolíme opepříme a na každou houbu položíme oříšek másla.
  • Pokapeme ještě olivovým olejem a grilujeme 8 až 10 minut.
    Podávání toastů
  • Krajíčky veky pomažeme olejem a pečeme až jsou lehce hnědé a křupavé.
  • Ještě je potřeme rozkrojeným stroužkem česneku.
  • Plátky sýra na chvilku namočíme do mléka, aby změkly.
  • Na každý plátek veky položíme dvě houby, pokapeme šťávou vypečenou z hub a přikryjeme plátkem změklého sýra.
  • Obložené toasty strčíme péct pod gril; stačí opravdu jen chvilka, než sýr roztaje.
  • Pěkně urovnané toasty na talíři přelijeme pestem.
    »"Byla vysoká, štíhlá, světlovlasá, její velké modré oči byly naléhavé otazníky plné očekávání nových a zajímavých událostí a z každého pohybu přímo zářilo bezstarostné mládí a šťastná chuť do života. . . Pozoroval, že tentokrát se dívka tváří nezvykle unyle a chová se zvlášť vybraně. Ale zároveň mu neušlo, že už si podruhé nakládá na topinku několik lžic hříbků jemně nakrájených na tenké plátky, nejprve dušených s cibulkou a kmínem, potom zalitých žloutky okořeněnými trochou květu, pak šlehanými bílky a nakonec opečenými na slanině a obloženými čerstvým salátem se smetanou. Nebylo na světe žalu, který by mohl Adélu Strýcovou z Dubčan, zdravou osmnáctiletou dívku připravit o chuť k jídlu."«

    (Pavel Šoltész, 1924: Případ dětinského dědice", Praha 1984)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]