Staročeský bejlík s husích prsou
(Recepty z MF Dnes shromážděné v příloze "Léto gastronomie: "Co si dát na Šumavě či na Moravě", červenec 2010, staročeská kuchyně)
Bejlík - je staročeský název pro dušená husí prsa bez kůže, prošpikovaná stroužky česneku a čerstvým zázvorem. Jde o typický staročeský pokrm z Prahy a okolí.
Bejlík s husích prsou-ilustrační obrázekSuroviny pro 4 osoby:
  • 4 ks "husích prsou (celkem asi 1200 g)
  • 16 stroužků česneku
  • 120 g čerstvého zázvoru
  • 100 g husího sádla
  • 200 g cibule
  • sůl podle chuti
  • vývar na podlévání, dle potřeby
    Příloha: brambory nebo houskový knedlík a a kysané zelí

    Postup přípravy:
  • Den předem protkneme husí prsa kousky česneku a čerstvého zázvoru a necháme uležet v chladu.
  • Další den osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku dorůžova.
  • Podlijeme vývarem.
  • Na troše sádla opečeme husí prsa
  • Vložíme je na cibulku s vývarem a v troubě dusíme zakryté doměkka..
  • Podle potřeby podléváme vývarem.
  • Jako příloha se dobře hodí brambory i houskový knedlík a kysané zelí. Jde o staročeskou specialitu připravovanou v Praze a okolí.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]