Staročeský bejlík s husích prsou
(Recepty z MF Dnes shromážděné v příloze "Léto gastronomie: "Co si dát na Šumavě či na Moravě", červenec 2010, staročeská kuchyně)Bejlík - je staročeský název pro dušená husí prsa bez kůže, prošpikovaná stroužky česneku a čerstvým zázvorem. Jde o typický staročeský pokrm z Prahy a okolí.
Suroviny pro 4 osoby:4 ks "husích prsou (celkem asi 1200 g)16 stroužků česneku120 g čerstvého zázvoru100 g husího sádla200 g cibulesůl podle chutivývar na podlévání, dle potřeby
Příloha: brambory nebo houskový knedlík a a kysané zelí
Postup přípravy: Den předem protkneme husí prsa kousky česneku a čerstvého zázvoru a necháme uležet v chladu.Další den osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku dorůžova.Podlijeme vývarem.Na troše sádla opečeme husí prsaVložíme je na cibulku s vývarem a v troubě dusíme zakryté doměkka..Podle potřeby podléváme vývarem.Jako příloha se dobře hodí brambory i houskový knedlík a kysané zelí. Jde o staročeskou specialitu připravovanou v Praze a okolí.
ZPĚT do kapitoly
HOME